BIVŠI SELEKTOR BIH

Mensur Bajramović za "Avaz": Za rezultat će trebati kolektiv

Vjerujem da će trener Bećiragić uspjeti održati trenutnu atmosferu

Bajramović: Nurkićev povratak je velika stvar. ARHIV

Piše: M. Kadić

15.8.2022

Najbolja košarkaška selekcija naše zemlje priprema se za utakmice kvalifikacija za Mundobasket i Eurobasket, koji je očekuje u septembru mjesecu.

Ekipi se nedavno priključio centar Portlanda Jusuf Nurkić, a koliko će njegov povratak značiti “Zmajevima”, te kako će na terenu zajedno funkcionisati u tandemu s Džananom Musom, pitali smo bivšeg selektora BiH, Mensura Bajramovića.

Nurkić i Musa

- Nurkić je uvijek, kada se pojavi, veliko pojačanje za nas, pogotovo sada kada je u ekipi gdje su igrači već napravili neke individualne karijere, nisu na nekim počecima i stekli su određena iskustva. I sam Nurkić je sad mnogo zreliji i kvalitetniji i njegova vrijednost u reprezentaciji nikad nije bila dovedena u pitanje. On je jedan igrač koji može dominirati na obje strane terena, i u odbrani i u napadu. Eh sad, ne može ni on sam nositi teret, niko to ne može sam. A zajedno mogu puno i nadam se takvom pristupu, timskom – rekao je Bajramović za „Dnevni avaz“.

I dalje će najveći teret nositi Nurkić i Musa, smatra Bajramović.

- Imamo sad i Musu i Nurkića, ali imamo i ostale igrače i svakog od njih treba staviti u funkciju tima. Naravno da Musa i Nurkić imaju najveći rejting, i njihova odgovornost je samim tim najveća. Tako je oduvijek bilo, ko je najbolji taj nosi najveću odgovornost. Ključ uspjeha je i u samom ambijentu u kojem rade skupa, žive, druže se... Igrači i selektor. Vjerujem da će trener Bećiragić uspjeti održati trenutnu atmosferu – kazao je Bajramović.

Problem koji se godinama ponavlja i s kojim se susretao i Bajramović, jesu finansije i organizacija priprema za naše košarkaše.

Kontinuirani problem

- Čini se kako su finansije kada je naša košarka u pitanju postali kontinuirani problem. Uvijek je to tako bilo. Još iz mog perioda. Svaki put se teško nalazi novac da se obezbijede minimalni uslovi. Bez sistemskog sistema uvijek će tako biti. Ovo sada je nedopustivo. Vidite kako neke reprezentacije već imaju utvrđene budžete. To je kod nas kao i ova naša politika, problem koji se odatle prenosi i na košarku - zaključio je Bajramović.

Podsjetimo, našem timu prvo 24. i 27. avgusta predstoje mečevi kvalifikacija za Mundobasket protiv Crne Gore i Francuske, a potom od 1. do 18. septembra nastup na Eurobasketu, gdje će igrati u grupi B zajedno sa selekcijama Njemačke, Litvanije, Francuske, Mađarske i Slovenije.

Četiri puta na klupi ’Zmajeva’

Bajramović je bio selektor našeg državnog tima u dva navrata, od 2004. do 2006. i od 2008. do 2010. godine.

U tom prvom mandatu predvodio je “Zmajeve na Eurobasketu 2005., gdje smo osvojili 15. mjesto.

Također je u dva navrata obavljao funkciju asistenta u stručnom štabu, 2001. i od 2017. do 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.