NBA LIGA

Irving zbog odbijanja da se vakciniše izgubio više od 100 miliona dolara

Plejmejker Netsa skupo platio cijenu svoje odluke

Irving: U sljedećoj sezoni će Irving igrati za 36,5 miliona dolara. AGENCIJE

A. V.

27.9.2022

Plejmejker Bruklin Netsa Kajri Irving (Kyrie Irving) izjavio je da mu je protivljenje vakcinisanju protiv koronavirusa odnijelo više od 100 miliona dolara zarade, jer je zbog te odluke morao odbiti novi ugovor s Netsima koji mu je ponuđen prije početka prošle sezone.

- Odrekao sam se četverogodišnjeg ugovora vrijednog 100 i nešto miliona, jer sam donio odluku da se neću vakcinisati - rekao je Irving u ponedjeljak na druženju s predstavnicima medija uoči početka priprema za novu sezonu.

- Mogao sam potpisati taj ugovor, vakcinisati se ili ostati nevakcinisan, što je donosilo neizvjesnost oko toga hoću li ostati u ovoj ligi, hoću li ostati u ovoj momčadi te suočavanje s mogućim posljedicama, gubitkom posla zbog te odluke.

Irving sve do marta ove godine nije mogao igrati u domaćim utakmicama Netsa, dok u Njujorku nije ukinuta odredba o obveznoj vakcinaciji, a ista ga je odredba u drugim gradovima spriječavala u nastupima i na nekim gostujućim utakmicama.

U sljedećoj sezoni će Irving igrati za 36,5 miliona dolara, a ne potpiše li s Netsima novi ugovor, na kraju sezone će postati slobodan igrač, iako je prošlog ljeta bio spreman dugoročno se vezati momčad iz Bruklina.

- Sve smo bili dogovorili prije početka priprema za prošlu sezonu. No, dogovor je propao zbog toga što se nisam vakcinisao. Razumio sam poziciju kluba i morao se s tim pomiriti. Iskreno, bilo mi je teško to prihvatiti - priznao je Irving te dodao:

- Osjećao sam se kao da mi je postavljen ultimatum hoću li imati ugovor i biti u ekipi, ovisno o tome jesam li se vakcinisao... Bio sam stavljen u poziciju da sam ja taj koji odlučuje.

Irving je na kraju odigrao 29 utakmica za Netse u prošloj sezoni, u kojima je bio na prosjeku od 27,4 koševa, 5,8 asistencija i 4,4 skoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.