TIM MENADŽER ZMAJICA

Razija Mujanović pred utakmice odluke za "Avaz": Imamo kvalitetne igračice

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će se ponovo okupiti 5. februara u Sarajevu

Facebook

Ersan Bijedić

16.1.2023

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će se ponovo okupiti 5. februara u Sarajevu kako bi se pripremila i odigrala posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. “Zmajice” će obje utakmice odigrati na svom terenu, u KSC Sabit Hadžić na Ilidži, a protivnice su selekcije Sjeverne Makedonije 9. februara i Njemačke tri dana kasnije.

Tavić i Elez

Po spisku selektora Gorana Loje, naš A tim je očigledno jači nego u prošlom prozoru, pošto su na spisku i dvije igračice - Matea Tavić i Nikolina Elez, za koje je prethodno u saopćenju KSBiH pred novembarski prozor izneseno da su se oprostile od reprezentacije.

- Tavić je bila povrijeđena, a sad je počela normalno igrati. S druge strane, Elez je počela raditi i nezgodno joj je toliko izostajati sa radnog mjesta koje joj je ipak prioritet. Sad igramo domaće utakmice pa ne mora izostajati. Te dvije igračice su za nas bitna pojačanja. Imaju veliko iskustvo, dosta nam znače i nadamo se da će sve biti u redu – rekla je za “Dnevni avaz” tim menadžer naše reprezentacije Razija Mujanović.

Podsjećamo da su se pred prošli prozor osim spomenute dvije košarkašice od nacionalnog dresa oprostile i Nikolina Delić, Miljana Džombeta, te Džonkel Džons (Jonquel Jones).

- Čak i kad bi igrala kvalifikacije, Džons ne bi mogla nastupati na EP, pošto su Amerikanci promijenili pravila i neće puštati igračice u ljetnom terminu – pojašnjava Mujanović.


”Zmajicama” predstoje mečevi protiv S. Makedonije i Njemačke. FIBA

Domaći teren

Bh. tim se mora što prije naviknuti i što bolje iskoristiti postojeće snage.

- Mislim da ćemo napraviti dobru atmosferu, a trebamo iskoristiti i domaći teren. Djevojke su motivirane da pokažu šta znaju i ne sumnjam da rezultat neće izostati. Možemo se nositi s evropskim ekipama – smatra Mujanović.

Prva prilika za to je prošla loše, s dva ubjedljiva poraza u novembarskom prozoru.

- Bilo je dosta novih igračica, kratko vrijeme da se uklope, izostali su nositelji i falio je plej. Bez pleja se teško može išta napraviti. Djevojke su navikle da Džons bude nositelj, da njoj daju loptu i ona će završiti. Ali, počele su shvatati da mogu i same dati puno više – istakla je tim menadžerica “Zmajica”.

Sjeverna Makedonija i Njemačka su protivnici koji ostavljaju šansu za plasman na EP.

- Bitno je da djevojke dođu spremne i naprave što bolji rezultat. Nadam se da ćemo imati podršku publike pa da pokušamo pobijediti ove utakmice. Ništa nije nemoguće uraditi jer i kad smo počinjali niko nije očekivao da dobijemo Rusiju u Rusiji. Moramo biti maksimalno u tome da bi ostvarili dobar rezultat. Obje su jako dobre ekipe, pogotovo Njemačka, ali sigurno da imamo kvalitetnih igračica koje se mogu suprotstaviti – rekla je Mujanović.

Zauzeta Skenderija

“Zmajice” će obje predstojeće utakmice odigrati u KSC Sabit Hadžić.

- Skenderija je zauzeta u tome periodu, tako da nismo mogli tamo. Dvorana na Ilidži je dosta prikladna. Svakako dvorana ne igra, nego igračice. I tu možemo imati dobru podršku. Ova dvorana ima sličnosti sa malom dvoranom u Skenderiji, nema posebne razlike – izjavila je Raza.

Gajić može još puno

Oslabljenom timu “Zmajica” bi sigurno veliko pojačanje u ovom trenutku bila Marica Gajić, ali njen povratak na teren je još neizvjestan.

- Teško je očekivati uskoro. Marica je imala i povredu, potom bila u drugom stanju, već dvije godine nije na terenu, tako da je očekuje dug proces povratka. Ona ima kvalitet, ali će trebati vremena da se vrati u formu. Nadam se da će nastaviti, još je mlada i u lijepim godinama, može još dosta toga dati za košarku – komentirala je Mujanović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.