EUROLIGA

Džanan Musa i njegov Real Madrid otvaraju kolo Eurolige protiv Barcelone

El Klasiko otvara današnji program novog, dvadesetprvog kola Eurolige u kojem ćemo gledati pet utakmica

Džanan Musa. SCREENSHOT

26.1.2023

Danas će u sklopu prvog dana 21. kola Eurolige biti odigrano pet utakmica.

Prva utakmica koja će i započeti kolo je upravo i najveći derbi. Real Madrid će u svom Wizink Centru dočekati Barcelonu od 19 sati. Real i Barcelona su u samom vrhu Eurolige sa istim omjerom od 13 pobjeda i 7 poraza(dijele prvo mjesto sa Fenerbahčeom i Olimpijakosom).

Dok je Real slavio u Superkupu koji se igra pred početak sezone u Španiji, Barcelona je slavila u ACB ligi i Euroligi.

U jedinom duelu u Euroligi za Real je tada najbolji bio Gabriel Dek (Gabriel Deck) koji je upisao 21 poen. Za Barcelonu su iznenađujuće Šanli i Veseli (Sanli, Vesely) sa 14, odnosno 13 poena.

Ekipa iz Madrida bi danas trebala biti bez : Alberta Abaldea, Karlosa Alosena, Entonija Rendolfa(Anthony Randolph) i Najdžel Vilijams-Gosa (Nigel Williams-Goss) i usljed tih izostanaka očekuje se da najbolji strijelac ekipe i bh. reprezentativac, Džanan Musa još više doprinese svojoj ekipi.

Barceloni su pod znakom upitnika Higins i Veseli, a Martinez će definitivno. Za Barcelonu se očekuje da je predvodi reprezentativac Španije Nikola Mirotić. 

Alba Berlin – Valensija

Ekipa sa dna Eurolige – Alba Berlin danas dočekuje oslabljenu Valensiju. Valensija će probati nastaviti svoj niz od tri pobjede u Euroligi, iako će biti bez svoje glavne zvijezde i reprezentativca Crne Gore - Bojana Dubljevića. Osim njega će faliti i Rivero, Hermanson i van Rosom.

Dobra vijest za Valensiju je što se vratio Džouns Jr. (Jones Jr.) koji je u četrnaest odigranih utakmica bilježio 14 poena i 5 asistencija.

Nakon dobrog početka sezone ekipa iz Berlina je bila u nizu od 12 poraza dok su čekali svoje igrače da se vrate iz povreda.

U posljednjih pet mečeva su na omjeru 3-2, a predvodi ih Amerikanac sa pasošem Hrvatske Dželin Smith(Jaleen Smith) koji u prosjeku postiže 13.5 poena po utakmici. Za njih neće nastupiti samo Erikson koji fali od početka sezone.

ASVEL - Fenerbahče

U Viljerbanu kod Liona domaćin ASVEL će dočekati Fenerbahče.

ASVEL je jedna od najnekonstantnijih ekipa u cijelo Euroligi. Često u utakmicama u kojima su favorit, dožive težak poraz, dok su kao autsajderi skidali skalp mnogim ekipama, poput Barselone ili Olimpijakosa.

Najvećoj zvijezdi ekipe Nandu de Kolu (Nando de Colo) Fenerbahče nije nepoznanica i za njih je igrao prethodne tri sezone, prije nego što se vratio u rodnu Francusku. 

Nando de Kolo ove sezone bilježi 13 poena u prosjeku, pratnja mu je dvadesetčetverogodišnji Metjuz (Matthews) sa 11 poena. Za ASVEL će nedostajati Lovernj (Lauvergne), centar i još jedan bivši član Fenerbahčea.

Fenerbahče je nakon pet vezanih poraza, usljed povreda glavnih igrača, uspio malo ugasiti vatru i vezati tri pobjede. 

To se poklopilo sa povratkom Vilbekina i Džonotana Motlija(Wilbekin, Jonathan Motley). Američki centar Motli ove sezone bilježi 15 poena i 6 skokova.

Njima će nedostajati bivša NBA zvijezda – Nemanja Bjelica, kao i nigerijski centar Tonje Džekiri.

Monako - Olimpia Milano

Monako će večeras ugostiti najveće razočarenje ovogodišnjeg ciklusa Eurolige – Olimpiu Milano.

Milano je jučer doveo nekadašnjeg NBA igrača Šabaza Nejpira (Shabazz Napier) kao zamjenu za Kevina Pangosa.

Ekipi iz Milana nije pomogao ni reprezentativac Francuske Timoti Luvavu Kabaro (Timothe Luwavu-Cabbarot) koji se utopio u sivilo i ne donosi nikakvu razliku svojoj ekipi.

Američki centar Brendon Dejvis (Brandon Davies) je najbolji igrač ekipe i postiže 11 poena.

Milanski „Manekeni“ dolaze u Kneževinu sa nizom od četiri poraza i sigurno je da će Monako tražiti pobjedu, koja im je prijeko potrebna u borbi za doigravanje.

Doček će im praviti njihov bivši košarkaš i jedan od pravih zvijezda europske košarke Majk Džejms (Mike James) koji u prosjeku bilježi 17 poena i 4 asistencije po utakmici. Prate ga Džordan Lojd i Eli Okobo (Jordan Loyd, Elie Okobo) koji postižu 11, odnosno 12 poena.

Ekipa Monaka je dovela i Čimu Monekea (Chima Moneke), koji bi trebao biti zamjena za veterana Adriana Moermana koji je otišao u Zenit iz St Petersburga.

Ova utakmica je jako bitna za košarkaše Monaka, kako bi probali osigurati prednost domaćeg terena u doigravanju, a i samo doigravanje.

Panatinaikos – Žalgiris

Žalgiris je najpozitivnije iznenađenje ove sezone u Euroligi. Predvođeni trenerom Maksvitisom su se uspjeli ugurati u borbu za doigravanje.

Ekipa iz Kaunasa sigurno želi da se pojavi na Final fouru koji će se igrati u njihovom gradu, pa su u januaru najbolja ekipa sa omjerom 4-0.

Još fascinantnije postaje kada se sazna za povredu glavnog igrača Kinana Evansa( Keenan Evans) koji je pokidao ahilovu tetivu i gotov je za sezonu. Njegova zamjena Ajzea Tejlor se također povrijedio u prošlosedmičnoj utakmici, a falit će i Tajler Kavanoa (Tyler Cavanaugh)

Glavnu ulogu je preuzeo krilni igrač Edgaras Ulanovas koji je prošle sedmice sa dvije trice u posljednjim minutama preokrenuo utakmicu protiv Crvene Zvezde.

Košarkaši Panatinaikosa su u velikim problemima. Najbolji igrač Dvejn Bejkon (Dwayne Bacon) u prosjeku postiže 20 poena, ali je u prethodnim utakmicama zakazao sa procentom i izborom šuteva.

To je navijače „Atinskih Zelenih“ natjeralo da traže ostavku trenera Radonjića.

Rijetka svijetla tačka ove ekipe je nekadašnji drugi izbor NBA drafta – Derik Vilijams koji u prosjeku bilježi 14 poena i 5 skokova.

Panatinaikosu će danas najvjerovatnije faliti plejmejker Nejt Volters (Nate Wolters) i litvanski centar Arturas Guaditis.

21. Kolo Eurolige: 

Četvrtak 26.1.

Real Madrid - Barselona

Alba Berlin - Valensija

AS Monako - Olimpia Milano

ASVEL - Fenerbahče 

Panatinaikos - Žalgiris Kaunas

Petak 27.1. 

Crvena Zvezda - Partizan 

Baskonija - Anadolu Efes

Olimpijakos - Makabi Tel-Aviv

Bajern Minhen - Virtus Bolonja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.