ZVIJEZDA LEJKERSA

Lebron na korak da sruši rekord za koji se mislilo da će ostati nedostižan

Njemu fali samo još 89 poena da dostigne legendarnog Karima Abdula Džabara na čelu liste najboljih strijelaca svih vremena

Lebron Džejms. Printscreen

H. J. I.

1.2.2023

Lebron Džejms nastavlja da dokazuje da su godine samo broj i svoj pohod ka historiji u kojoj je njegovo ime odavno zapisano. Zvijezda Lejkersa je u meču za infarkt u kojem je njegov tim na gostovanju savladao Njujork Nikse poslije produžetaka sa 129:123 došao još korak bliže rekordu za koji se vjerovalo da nikada neće biti oboren.

Njemu fali samo još 89 poena da dostigne legendarnog Karima Abdula Džabara na čelu liste najboljih strijelaca svih vremena.

Legendarni Džabar je u karijeri postigao 38.387 poena i postavio rekord za koji se mislilo da nikad neće biti srušen.

Džejms je u pobjedi protiv Niksa zabilježio tripl-dabl i postao prvi igrač u historiji koji je to uradio u 20. sezoni igranja košarke.


Utakmicu je završio s 28 koševa, 10 skokova i 11 asistencija, što znači da je trenutno na 38.299 postignutih koševa, a s obzirom na ovosezonski prosjek od 27.2 poena po utakmici očekuje se da rekord preuzme 9. februara u meču protiv Milvokija mada ovim tempom to može da bude i ranije.

Pored nastavka lova na Džabara i vrha liste NBA strijelaca, Džejms je na utakmici protiv Niksa stigao i do četvrtog mjesta liste najboljih asistencija svih vremena. U Medison Skver Gardenu podijelio je 11 asistencija, čime je prestigao Marka Džeksona (10.334 asistencije u karijeri) i Stiva Neša (10.335) i sada je sa 10.338 asistencija na četvrtom mjestu na toj listi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.