EUROLIGA

Zvezda poražena od Milana, Barcelona u trileru savladala Bajern

Prve utakmice 23. kola Eurolige je donijelo dosta uzbuđenja na parketima

KK Crvena Zvezda. Twitter

2.2.2023

Večeras su na rasporedu bile tri utakmice Eurolige i uzbuđenja 

Olimpia Milano – Crvena zvezda

Olimpija Milano je upisala drugu vezanu pobjedu i čini se da će probati završiti sezonu u što boljoj formi, barem kao pripremu za domaću ligu. Večeras su savladali Zvezdu (22:18, 23:14, 14:17, )

Milano je kontrolisao tok utakmice od samog početka i nisu dopuštali Zvezdi ni u jednom momentu da se vrate u potpunosti u utakmicu. Prednost Manekena je išla i do +16, a Zvezda se samo na momente u četvrtoj četvrtini približavala na četiri poena.

Beogradska ekipa se ovim porazom još više udaljila od doigravanja i sada kasni dvije utakmice za osmim mjestom.

Najbolji u dresu Olimpije iz Milana je bio bivši igrač Zvezde Bili Beron koji je upisao 15 poena, a dvocifreni su još bili Devon Hol sa 14 i Brendon Dejvis sa 10 (Hall, Davies).

Za Zvezdu je najbolji bio Ben Bentil sa 17 poena i 7 skokova, dok je Vildoza dodao 11.

Milano je sada preskočio Albu na pretposljednjoj poziciji sa omjerom 7:15, a Crvena zvezda je sada 13. sa omjerom 10:12.

Barcelona - Bajern Minhen

Barcelona je na svom parketu poslije 40 minuta teške borbe savladao Bajern Minhen 72:70 (21:14, 13:19, 17:14, 21:23).

Barcelona nije uspijevala da se odvoji od Barcelone tokom cijele utakmice. Onda kada se mislilo da je Barcelona ipak prelomila meč, Bajern se vratio. Katalonci su imali +12, ali je uslijedila serija od 11: za Bavarce i utakmica je vraćena u egal.

Za pobjedu je pogodio Kori Higins (Cory Higgins). Bajern je imao priliku da pobijedi ili izjednači, ali je Jaramaz 20 sekundi driblao u prazno i na kraju podigao loš šut.

Barcelona je sada treća sa omjerom 15:8, dok je Bajern četrnaesti sa omjermo 9:14.

Najbolji u dresu domaćih je bio Mirotić sa 12 poena i 3 skoka, a Šanli i Veseli su dodali po 10. 

Valensija – Makabi Tel Aviv

Makabi je na gostovanju u Valensiji slavio rezultatom 93:94 (28:24, 27:21, 23:34, 15:15).

Utakmica koja se igrala u brzom ritmu i na puno posjeda je pripala Makabiju. Ova pobjeda je još bitnija kad se zna da su ove dvije ekipe rivali za ulazak u doigravanje Eurolige.

Vejd Boldvin (Wade Baldwin) je pogodio pri rezultatu 92:92 za Makabi, a onda je napravio faul nad Harperom koji je prepolovio slobodna bacanja.

Boldvin se potrudio da ne bude dosadno pred kraj, pored pogodaka i faula nad Harperom. Igrači Valensije nisu htjeli faulirati Amerikanca i on se zapetljao i poslao loptu u aut sa 3 sekunde do kraja.

Košarkaši Valensije to nisu iskoristili i gosti su slavili.

Pobjedom se Makabi izjednačio sa Valensijom na omjeru 12:11, ali će u slučaju istog omjera na kraju regularne sezone izraelska ekipa imati prednost jer su slavili u oba međusobna duela.

Za Valensiju je bio najefikasniji Harper sa 20 poena, ali je šutao slobodna 2/6, među kojima je i ono za izjednačenje pred kraj utakmice. Slovenac Prepelič je postigao 15, a Džouns (Jones) i Puerto su dodali po 13.

Za Makabi je najefikasniji bio Boldvin sa 19 uz koš za pobjedu, a Colson i Dibartolomeo su dodali po 17.

Makabi i Valensija su na omjeru 12:11, ali je Makabi zbog već pomenutog međusobnog omjera 8., a Valensija je 9.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.