NBA LIGA

O, vi divni negativci: 5 košarkaša sa najdužim suspenzijama

Pogledat ćemo NBA igrače koji su odslužili najduže suspenzije u historiji NBA lige i vidjeti koliko su se uspjeli oporaviti nakon toga

Najduže suspenzije u NBA ligi. Screenshot/Twitter

10.3.2023

Desetljećima se NBA igrači suspenduju zbog postupaka na terenu ili izvan njega. NBA očekuje od svojih igrača da ih predstavljaju s najvišim moralnim vrijednostima i integritetom.

Dža Morent (Ja Morant) je posljednji u nizu kojem zbog pokazivanja pištolja prijeti suspenzije i do 50 utakmica.

Danas ćemo pogledati NBA igrače koji su odslužili najduže suspenzije u historiji NBA lige i vidjeti koliko su se uspjeli oporaviti nakon toga.

5) Džavaris Kritenton - 38 utakmica

Džavaris Kritenton (Javaris Crittenton) je izgubio karijeru zbog suspenzije izrečene zbog incidenta u kojem je učestovovao sa svojim saigračem. Kritenton nije imao zapaženu karijeru, a ovaj incident mu je i obilježio istu.

Naime, Kritenton je, u zloglasnom incidentu u svlačionici Vošington Vizardsa zbog neplaćenog kockarskog duga, završio u revolveraškom duelu sa Gilbertom Arenasom. On nikada nije pokazao pištolj u prijetnji Arenasu, ali je pronađen u njegovom ormariću i suspendovan je na 38 utakmica. Više nikad nije odigrao ni minute u ligi.

4) Gilbert Arenas - 50 utakmica

Možda i najveća zvijezda ove liste je Gilbert Arenas. On je bio učesnik Ol-star utakmice tri godine zaredom, a bio je i jedan od najboljih strijelaca lige.

Tokom već pomenute svađe sa Džavarisom Kritentonom, Arenas je napravio još veću glupost. On je za razliku od Kritentona izvukao oružje i njime zaprijetio saigraču. On također nije imao dozvolu za nošenje oružja i suspendovan je na 50 utakmica. Po povratku je doživio mnogobrojne povrede, zbog kojih je odigrao samo 87 utakmica u NBA ligi po završetku suspenzije. Poslije toga je otišao u Kinu.

3) Latrel Sprivel - 68 utakmica

Tokom ranih 90-ih jedna od superzvijezda na, a i van terena, je bio Latrel Sprivel (Latrell Sprewell). Sprivel je po dolasku u ligu poveo Golden Stejt Voriorse, a najbolju sezonu je odigrao 1997. godine kada je bio Ol-star, a bilježio je 24,2 poena.

Na ulasku u sezonu 1997-98 Sprivel je trebao povesti svoju ekipu napokon u plej-of, ali kako to i inače biva planovi su brzo pali u vodu.

Na treningu tokom slobodnog dana trener Pi-Džej Karlisimo (P. J. Carlisimo) je uputio nekoliko kritika mladom Sprivelu, koji ih, očigledno, nije najbolje prihvatio. On je uzeo gušiti, udarati i prijetiti svom treneru, a poslije toga mu je oduzet ugovor od 23,7 miliona dolara i suspenzije na godinu dana. NBA je intervenisao pa mu je kazna spuštena na samo 68 utakmica. On je poslije toga igrao do 2005. godine u ligi, ali nikad sa uspjehom kao sa Voriorsima.

2) Ron Artest - 86 utakmica

Ron Artest je uvijek bio drugačiji od većine NBA zvijezda, ali se nije moglo poreći koliko je bio talentovan. On je 2004. godine izabran za najboljeg odbrambenog igrača lige. Sezonu 2004-05 je započeo na najbolji mogući način, zajedno sa ekipom Indijana Pejsersa koja je bila prva u Istočnoj konferenciji, a Artest je predvodio listu za najkorisnije igrača lige.

Sve se to promijenilo u tuči u areni Detroit Pistonsa. On se te noći pobio sa Benom Volasom (Ben Wallace), a nakon tuče je odlučio leći na zapisnički sto. Tada ga je neko iz publike gađao čašom punom pive i tu nastaje haos. Artest je uletio na tribine i pretukao je nekoliko navijača. Toliko je bio izvan kontrole, da se jedva smirio kada su ga igrači i treneri odvukli u svlačionicu.

On je poslije utakmice suspendovan na 86 utakmica, a sezona Indijane je propala. On je do kraja karijere uspio osvojiti prsten, zajedno sa Los Anđeles Lejkersima 2009. godine.

1) O-Džej Mejo - 164 utakmica

O-Džej Mejo (OJ Mayo) je u ligu ušao 2008. godine kao treći izbor na NBA draftu. Od njega je ekipa Memfis Grizlisa imala ogromna očekivanja, a on ih je ispunio u svojoj prvoj sezoni, pošto je bilježio 18,5 poena u prosjeku.

Mejo je u Memfisu odigrao četiri sezone prije nego što je prešao prvo u Dalas, zatim i u Milvoki. Iako je pružao prosječne partije, on je i dalje bio tražena roba.

Mejo je i u Memfisu bio suspendovan na 10 utakmica zbog pozitivnog testa na doping, ali kraj mu je bio tek 2016. godine.

1. jula 2016. godine Mejo je suspendovan na dvije godine zbog toga što nije uspio u ligaškom programu protiv droga. Informacije zašto je Mejo podbacio nikad nisu objavljeni, ali on se nije htio vratiti u ligu i nakon kraja suspenzije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.