DŽIMI BATLER

Majka ga je izbacila iz kuće s 13 godina, odbacili su ga i Minesota i Filadelfija, a sada je prvo ime plej-ofa

Majami je predvođen fenomenalnim Batlerom eliminisao Milvoki Bakse

Batler: Od trnja do zvijezda. AP

E. Ć.

1.5.2023

Zvijezda Majami Hita Džimi Batler (Jimmy Butler) prvo je ime ovogodišnjeg NBA plej-ofa. 

Batler je naročito briljirao u četvrtoj dionici posljednje utakmice protiv Milvokija u kojoj se, kako se šale na društvenim mrežama, pretvorio u čuvenog Majkla Džordana (Michael Jordan).

I Batler je zaista igrao kao da je u njega ušao duh Majkla Džordana. On i Hitsi su u pet utakmica izbacili najbolju ekipu regularnog dijela sezone, a u petom meču su uoči posljednje dionice imali minus 16.

Zatrpao koš Baksa

Batler je ovu seriju odigrao zaista fenomenalno. Sinoć je prvo spašavao svoj tim poraza, pola sekunde prije kraja utakmice je pogodio za produžetak.

A onda je u produžetke zatrpao koš Baksa i susret završio s 42 poena. Na to je dodao i osam uhvaćenih lopti i četiri asistencije. Zanimljivo, u regularnom dijelu nije imao utakmicu na kojoj je došao do cifre od 40 poena, a protiv Baksa je zabilježio već dvije takve.

No, nije Batler uvijek bio ovako dobar i posvećen košarci. Imao je mnogo toga da raščisti prvo sa samim sobom.

Nakon što je napustio Čikago poslije šest godina, skrasio se u Minesoti, a iz tog vremena (2017. - 2018.) datira zanimljiva priča.

Svađa s gazdama Minesote

Naime, Batler je bio u posljednjoj godini ugovora i tražio je produžetak saradnje. Nije mu "leglo" to što mlađe zvijezde u vidu Karla Entonija Taunsa (Karl-Anthony Towns) i Endrjua Viginsa (Andrew Wiggins) zarađuju više od njega. Htio je natjerati vlasnike kluba da mu daju novi i bolji ugovor.

Sezonu ranije je uspio uvesti Minesotu u plej-of, a onda je uvjeravao trenera Toma Tibodaua (Thibodeau) kako je ekipa slaba bez njega.

Da bi mu to dokazao, Batler je okupio ekipu s kraja klupe i izazvao prvu petorku, a onda ih razbio!

Priču je u podcastu Club520 iznio Džef Tig (Jeff Teague), koji je u to vrijeme bio član Minesote.

- Tibodau je zaustavio trening i rekao da igramo pet na pet. Džimi je skočio i rekao: "Igram i ja!". Trener je postao nervozan, ali ga je uvrstio među startere, nakon čega je on klimao glavom "Ne, ne, ne, neću igrati s njima". Odabrao je potom one koji nisu imali šanse da se izbore da ostanu u ekipi - prisjetio se Tig.

Batler nije volio Taunsa, pa je odlučio da baš njega čuva.

- Prvu akciju igramo na njega, Džimi mu ukrade loptu, zabiju iz kontre. Batler urla, viče prema generalnom menadžeru, cijeloj dvorani: "Bolje vam je da me jebeno platite!", a mi se smijemo i mislimo kako je lud - ispričao je Tig.

Batler i društvo "otpisanih" razbijali su prvu petorku, a Džimi je ludovao i vikao "Mislite da možete pobjeđivati bez mene?! Ja sam On, platite me!".

Zanimljivo da je tada izrezao ime kluba sa dresa i šorca. Nakon toga je otišao kući i dao je intervju za TV u kojem je ispričao kako je na treningu uništio prvu petorku.

Nedugo zatim, Minesota je trejdovala Batlera u Filadelfiju. I Batler se odlično uklopio u tim, ali mu ni novi vlasnici nisu htjeli dati novi ugovor.

A onda svjetlo na kraju tunela za Batlera koji je potpisao za Majami i u prvoj sezoni ga odveo do finala, u kojem su izgubili od favorizovanih Lejkersa.

Majka ga izbacila iz kuće s 13 godina

Prošle godine je Batleru i Majamiju zamalo izmaklo finale, a sada su eliminisali Milvoki i Janisa Adetokumba (Giannis Antetokounmpo).

No, Batlerova priča ne kreće sa odlaskom iz Čikaga i ne završava se sa erom u Majamiju.

Njega je otac napustio još dok je bio beba, a majka ga je iz kuće izbacila kada je imao svega 13 godina.

Nakon što ga je otac napustio još kada je bio beba, majka ga je izbacila iz kuće kada mu je bilo 13 godina.

- Ne sviđa mi se kako izgledaš! Moraš ići... - bile su posljednje riječi koje je čuo od svoje majke.

Srećom, dom je pronašao kod porodice koja je već imala sedmero djece. Ključni trenutak je bilo upoznavanje Džordana Leslija (Jordan Leslie) s kojim se sprijateljio i koji ga je pozvao jednu noć da prespava kod njega.

Batler bi dolazio na noć ili dvije, a onda je nakon nekoliko mjeseci Leslijeva majka Mišel Lambert (Michelle) rekla Džimiju da može ostati kod njih zauvijek

- Odajem joj priznanje što mi je pomogla da postanem ono što jesam. Volim je. Pomislili biste da me je rodila. Razgovaram s njom svako jutro. Veoma je puna ljubavi. To je moja porodica. To je Mišel Lambert. Ona je moja mama - govorio je Batler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.