KOŠARKA

Jokić više nije najbolji: Džoel Embid je MVP NBA lige

Sinoć je Srbija navijala za Jokića, međutim, ipak je titula otišla u ruke Kamerunaca

Embid: Nadmašio Jokića. Twitter

A. O.

3.5.2023

Uprkos tome što je Kamerunac Džoel Embid (Joel Embiid) do posljednjeg momenta vodio borbu sa srbijanskim košarkašem Nikolom Jokićem uspio je da dođe do nagrade koju je želio, pa je tako postao MVP NBA lige.

Nakon što je Nikola Jokić dvije godine zaredom osvajao priznanje za najkorisnijeg igrača najjače lige na svijetu, centar Filadelfija Seventisiksersa uspio je da preuzme tron.

33 poena

Borbu za tron vodio je sve do posljednjeg trenutka upravo sa srpskim centrom, a novinari i treneri donijeli su odluku da je Kamerunac ove godine, ipak, bio najbolji.

Embid je sezonu završio sa statistikom od 33 poena u prosjeku, u čemu je bio prvi u ligi, uz to je imao deset skokova i četiri asistencije.

Sinoć je Srbija navijala za Jokića, međutim, ipak je titula otišla u ruke Kamerunaca.

Forsirao je Embid mjesecima unazad priču da je upravo on taj koji treba da zasluži nagradu za najkorisnijeg igrača, a čini se da je na kraju ipak uspio da MVP priznanje na taj način i dobije.

Nije se smatrao kandidatom

Iza njega su ostali pomenuti Jokić, ali i Janis Adetokumbo, ali košarkaš Milvoki Baksa se prilično dugo nije smatrao kandidatom ravnim pomenutom dvojcu.

U diskusiji se prilično dugo nalazio i Luka Dončić, ali činjenica da njegovi Dalas Maveriksi nisu uspjeli da se domognu ni plej-ina, a kamoli plej-ofa, doveli su do toga da ispadne iz priča.


Nažalost, ono što je na kraju vjerovatno i prevagnulo jeste činjenica da Džoel Embid do sada nije uspio da osvoji MVP priznanje, a to su prethodnih dana apostrofilirali i američki novinari. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.