ZBOG FIZIČKOG SUKOBA

Nikolu Jokića kaznila NBA liga: Mora platiti oko 50.000 KM

Iako se spominjala i mogućnost da Jokić propusti petu utakmicu serije, to se neće dogoditi

Jokić (desno) tokom sukoba. Printscreen

A. O.

9.5.2023

Srbijanskog košarkaša Nikolu Jokića NBA liga je kaznila zbog incidenta iz četvrte utakmice polufinalne serije doigravanja Zapadne konferencije koju njegovi Denver Nuggetsi igraju protiv Phoenix Sunsa.

Guranje laktom

U četvrtini te utakmice, srbijanski centar je ušao u kraći fizički sukob s većinskim vlasnikom Sansa Matom Išbijom (Sunsa Matom Ishbijom). Iako se spominjala i mogućnost da Jokić propusti petu utakmicu serije, to se neće dogoditi.

Kraći fizički sukob svodio se na Jokićev pokušaj da što je prije moguće dođe do lopte koja je u akciji koja je prethodila incidentu izašla izvan granica parketa i otišla u publiku. Ondje ju je prigrabio vlasnik Sansa, a Jokić je pokušao uzeti mu je iz ruku. U tih nekoliko sekundi koje su opisane kao incidentne laktom je odgurnuo Išbiju.

Novčana kazna

Jokiću je zbog toga svirana tehnička pogreška, a američki mediji otvorili su priču o mogućoj kazni. Spominjao se pravilnik lige i njegov dio o suspenziji u kojem se navodi da je ona moguća "ako igrač namjerno uđe među navijače, a da razlog tome nije nastavak igre". Ipak, kazna koju je Jokić dobio puno je blaža.


NBA liga kaznila je jednog od najboljih košarka današnjice tek novčano, u iznosu od 25.000 dolara (oko 50.000 KM). Jokić će imati pravo nastupa u petom susretu serije. Ona je trenutno izjednačena na 2:2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.