NBA

Majami i Lejkersi na korak do finala konferencija: Džimi Batler se upisao u historiju

Lejkersi i Majami su bili sigurni u novim pobjedama, te su tako došli na korak do prolaska u narednu rundu plej-ofa

Batler: Ušao u historiju. AP

N. H.

9.5.2023

Majami je stigao na korak do plasmana u finale Istočne konferencije, pošto je još jednom uspio odbraniti domaći teren u plej-of seriji protiv Njujork niksa. Majami je slavio rezultatom 109:101 u četvrtoj utakmici i sada vode u seriji 3-1.

Od starta utakmice Majami je nametnuo svoj ritam i nije dozvolio Niksima da ozbiljnije zaprijete njihovom vodstvu. Tim Erika Spolstra (Spoelstr) kontrolisao je igru, a samo su u prvoj četvrtini košarkaši iz „Velike jabuke“ uspijevali da ostanu u utakmici.

U drugom poluvremenu su košarkaši Majamija stigli do dvocifrene prednosti, a zatim uspješno odbijali nalete Njujorka, koja je prišla i na dva poena zaostatka, ali nisu mogli do preokreta.

Džimi Batler (Jimmy Butler) još jednom je odigrao sjajnu utakmicu. Postigao je 27 poena uz 10 asistencija i šest skokova, a pokazao se i u odbrani, pošto je imao po dvije ukradene lopte i blokade. Pratio ga je Bam Adebajo (Adebayo) sa 23 poena, 13 skokova i dvije asistencije.

Batler je tako postao tek šesti igrač u posljednja tri desetljeća kojem je pošlo za rukom da na 10 uzastopnih utakmica u plej-ofu postigne 25 ili više poena. Prije njega su to uradili samo Majkl Džordan (Michael Jordan), Šakil O'Nil (Shaquille O'Neal), Kobi Brajant (Kobe Bryant), Lebron Džejms (James) i Kevin Durant.

Kod Niksa se istakao Džejlen Branson (Jalen Brunson) upisavši dabl-dabl. Upisao je 32 poena, a dodao je i 11 asistencija.

Prvu priliku da se plasiraju u finale Istočne konferencije Majami će imati za dva dana u Njujorku.

Do 3-1 u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije stigli su i Los Anđeles Lejkersi protiv aktuelnih šampiona Golden Stejt Voriorsa. Lejkersi su slavili rezultatom 104:101 u utakmici punoj preokreta.

Uprkos tripl-dablu „Ratnike“ je koštala pobjede loša igra Stefa Karija (Steph Curry). 

Dobra igra u posljednjoj četvrtini i sjajna odbrana donijela je Lejkersima važnu pobjedu, a Golden Stejt je ubacio samo 17 poena u tom periodu.

Kari je promašio posljednja dva šuta svoje ekipe pri rezultatu 102:101, ispucavajući hitre trojke, pomalo i nerezonske, a zatim je nakon dva pogođena bacanja Lonija Vokera (Lonnie Walker) Golden Stejt imao je napad za produžetak, ali je Kari izgubio loptu.

Pobjedi Lejkersa najviše je doprinio upravo Loni Voker, koji je postigao svih 15 poena u posljednjoj četvrtini i bio je praktično nezaustavljiv za protivnike.

Lebron Džejms je upisao 27 poena, uz devet skokova i šest asistencija, dok je Entoni Dejvis (Anthony Davis) upisao 23 poena i 15 skokova.

Stef Kari je utakmicu završio sa 31 poenom, 14 asistencija i 10 skokova, ali je promašio 11 trojki (3/14).

Naredna utakmica se igra u noći sa srijede na četvrtak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.