PREVELIK ZALOGAJ

Klub iz Španije odbija igranje Eurolige: Ne žele ponavljati greške iz prošlosti

Gran Kanarija je pobjedom protiv Turk Telekoma u finalu Eurokupa osigurala plasman u Euroligu, ali klub ne želi da se upušta u ovaj izazov

Gran Kanarija: Odbija nastup u Euroligi. Screenshot/Twitter

N. H.

15.5.2023

Španski košarkaški klub Gran Kanarija će gotovo sigurno odbiti nastup u Euroligi naredne sezone, iako su već izborili plasman u najelitnije košarkaško takmičenje Starog kontinenta, prenose tamošnji mediji.

Košarkaši ovog kluba su osvojili Eurokup, ali svojevoljno žele odustati od Eurolige. Kako se navodi, glavni razlog je vezan za finansije, jer bi učešćem u ovom takmičenju morali putovati po čitavoj Evropi i to s Kanarskih ostrva, a to bi bilo komplikovano ukombinovati i sa sistemom domaće ACB lige.

Ovaj klub je igrao Euroligu u sezoni 2018/19, ali su završili na pretposljednjem mjestu sa samo osam pobjeda, dok su u ACB ligi ostali bez plej-ofa i završili na 12. poziciji.

Navodi se da ovakvu situaciju u klubu ne žele ponoviti i da nisu spremni za ulaganje značajnijih resursa kako bi osigurali uslove za putovanja i kvalitetan tim koji se može boriti na dva izuzetno teška fronta.

Prema pravilniku Eurolige klubovi su dužni potrošiti najmanje 8 miliona eura na igrače što, prema informacijama iz Španije, predstavlja ogroman zalogaj za ovaj klub.

Ovo bi moglo otvoriti još jedno mjesto za klubove iz ABA lige ili za nekog novajliju iz većih evropskih gradova. Odavno postoji želja kod čelnika Eurolige da se klubovi iz Londona i Parisa takmiče u najelitnijem takmičenju Evrope.

Podsjećamo, Gran Kanarija je pobijedila Turk Telekom u finalu Eurokupa rezultatom 71:67. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.