NOGOMET

Nogometni klubovi prodajom nogometaša zaradili 475.000 eura, ali ostali bez najboljih igrača

Piše: A. MIZDRAK

25.7.2017

Premijer liga Bosne i Hercegovine ostala je bez predstavnika u evropskim nogometnim takmičenjima u ovoj sezoni, ali i bez najboljih igrača. Kao posljedica sveopće teške materijalne situacije i maćehinskog odnosa države prema sportu, svakom igraču u elitnom rangu bh. nogometa samo je jedno na pameti – napustiti Premijer ligu BiH i nastaviti karijeru u inozemstvu. 

Velika želja

Sarajevski Željezničar ostao je bez dva najbolja igrača iz prošle sezone Ivana Lendrića i Miroslava Stevanovića, dok su Sarajevo napustili Haris Duljević, Amer Bekić, Adnan Kovačević i Edin Rustemović.

Aktuelni prvak Zrinjski imao je najviše promjena u odnosu na proteklu sezonu s obzirom na to da su popularne “Plemiće” napustili prvotimci Tomislav Tomić, Jasmin Mešanović, Daniel Graovac, Oliver Petrak i Saša Kajkut.

Damir Zlomislić, Boris Pandža i Ivan Sesar neki su od važnijih igrača koju su napustili Široki Brijeg, a Radnik iz Bijeljine će u novu sezonu bez najboljeg strijelac i igrača Marka Obradovića.

Ono što je poražavajuće je činjenica da su za pobrojanih petnaest nogometaša klubovi inkasirali samo 355.000 eura. Tačnije, Željezničar je zaradio 300.000 eura prodajom prvog strijelac lige Ivana Lendrića u francuski Lens, Zrinjskom je za Mešanovića od Maribora pripalo 30.000 eura, dok je Radnik prodajom Obradovića u kazahstanski Aktobe inkasirao 25.000 eura. Svi ostali ka inozemstvu su se otisnuli kao slobodni igrači.

Koliko je takmičenje u Premijer ligi BiH apsurdno, najbolje se vidjelo na primjerima Stevanovića i Duljevića. Dvojici bh. reprezentativaca istekli su ugovori u Željezničaru, odnosno Sarajevo, a iako su ih uprave sarajevskih velikana i navijači molili da produže saradnju, kako bi i timovi zaradili bilo šta, oni su odbili.

Trenutno su obojica, iako su bili najbolji igrači lige, bez angažmana i to najbolje oslikava gdje se Premijer lige BiH nalazi u odnosu na inozemne lige. Ono što je poražavajuće jeste da je samo Željezničar uspio zaraditi solidnu cifru prodajom prvog strijelca lige Ivana Lendrića u francuski Lens za 300.000 eura.

Osim što najbolji igrači Premijer lige BiH glavom bez obzira bježe u inozemstvo, ista je situacija i sa mladim talentima. Hamzi Čatakoviću predviđala se blistava karijera u FK Sarajevo. Ipak, mladi napadač (20) odigrao je za bordo tim samo četiri utakmice, njegov talent prepoznao je slovački Trenčin i angažirao ga za 120.000 eura. Hamza je sada standardni prvotimac slovačkog kluba i predviđa mu se blistava karijera.

Legenda FK Sarajevo Predrag Pašić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, osvrnuo se na razloge zbog kojih nogomet u BiH godinama stagnira. Naglašava da su najveći krivci za stagnaciju bh. nogometa domaće prvenstvo, finansijska situacija u klubovima i statusi igrača koji igraju u BiH.

- Svi igrači koji iole vrijede u BiH, imaju veliku želju da odu u strane klubove, jer je u ovoj zemlji nemoguće živjeti kao nogometaš. Primanja igrača su loša, statusi u klubovima isto tako. Svake godine vidimo da igrači koji pokažu talent i kvalitet, poput Duljevića i Lendrića u protekloj sezoni, napuste BiH. Klubovi rado prodaju talentirane igrače da bi mogli preživjeti, a potom kupuju slabije igrače bez perspektive. To je veliki problem koji svake godine slabi Premijer ligu BiH i dok god se budemo tako ophodili prema domaćem prvenstvu, neće biti pomaka - izjavio je Pašić.

Pogrešne stvari

Nekadašnji igrač Sarajeva smatra da organizacija i ogromna nogometna administracija u krovnim kućama bh. nogometa kumuju odlasku talentiranih igrača iz naše zemlje i padu kvalitata lige.

- Ljudima u Nogometnom savezu BiH domaće prvenstvo nije prioritet. Oni se fokusiraju na reprezentaciju BiH zbog čega je situacija u domaćem prvenstvu ovakva kakva jeste. Sredstva kojima raspolažemo, troše se u pogrešne stvari. Administracija je ogromna, a profesionalnih nogometaša je malo. U entitetskim savezima, raznim skupštinama, komisijama i drugim organima saveza rade hiljade ljudi, a svi oni pokrivaju mnogo manji broj nogometaša u BiH - rekao je Pašić.

Velkoski, Zahirović, Krpić... 

Što se tiče pojačanja koja su stigla u bh. klubove, najzvučnija su imena Krste Velkoskog, Amara Rahmanovića (obojica stigla u Sarajevo), Sulejmana Krpića (Sloboda), Daniela Graovca (Željezničar), Gorana Galešića (Borac) te bivšeg bh. reprezentativca Adnana Zahirovića (Mladost DK).

Ipak, kada se izvagaju odlasci i dolasci, evidentno je da će, Premijer liga BiH ove sezone biti mnogo slabija.

Fakti

- Svi igrači u Premijer ligi BiH vrijede ukupno 62 miliona eura

- Ukupno 74 strana državljana nastupaju u elitnom razredu bh. nogometa (33 Hrvata, 28 Srba, 3 Makedonca, 3 Crnogorca, 2 Slovenca, 1 Brazilac, 1 Estonac i 1 Japanac) 

- Prosjek godina u Premijer ligi je 24,7 

- Najskuplji igrač lige je Kenan Pirić, koji vrijedi 900.000 eura

- Najmlađi tim ima Krupa (22,8 godina), a najiskusniji Široki Brijeg (26,2)

- Rekordan transfer iz Premijer lige BiH ostvaren je u avgustu 2015. godine, kada je Gojko Cimirot iz Sarajeva prešao u PAOK za 1,3 miliona eura


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.