NOGOMET

Pred Bilićem teški dani: Loš start sezone mogao bi mu donijeti otkaz

Avaz.ba

28.8.2017

Prije dvije sezone West Ham je bio hit Premiershipa, a Slavena Bilića engleski novinari prozvali su "krvnikom velikana". Bilić je redom rušio Arsenal, City, Liverpool, Chelsea…, a navijači su obožavali nekonvencionalnog trenera koji je jednako dobro znao komunicirati i s medijima i s publikom. Roker, pravnik, stranac koji engleski govori bolje od pola Engleza, osvajač svjetske bronce i na koncu bivši igrač Čekićara. Bilić je tada bio pravo osvježenje u Premiershipu, zvali su ga Super Slav, no vrijeme ''ponosa i slave'' kratko je trajalo.

Prošle sezone Bilić je napravio veliku grešku. Dok su se za vrijeme ljetnog prijelaznog roka premierligaške momčadi pojačavale kako bi se osnažile i postale što konkurentnije za nadolazeću sezonu Premiershipa, bivši hrvatski izbornik izigravao je cirkusanta komentirajući utakmice Europskog prvenstva u Francuskoj.

Možda je široj javnost bilo simpatično gledati Bilića kako usred TV studija u euforiji na koljenima kleči i divi se golovima Dimitrija Payeta, igrača koji ga je nekoliko mjeseci kasnije lagano odjebao, ali zbog njegovih medijskih poslova West Ham je "prespavao" prošli ljetni prijelazni rok i dobar dio sezone bio je u zoni ispadanja.


Ove godine Bilić je na vrijeme krenuo u rekonstrukciju tima, ljetos je na pojačanja potrošio 50 miliona eura, no rezultata, ali ni igre nema. Nakon prvih triju kola Premiershipa West Ham ima tri poraza uz katastrofalnu gol razliku 2-10.

West Ham je dobio četiri komada od Manchester Uniteda, pa je izgubio 3:2 od Southamptona, a u subotu je u vrlo lošoj utakmici izgubio u Newcastleu 3:0. Navijači su na Twitteru bili bijesni na Bilića, a puno važnije od toga je da je i uprava šokirana igrom i rezultatima na otvaranju prvenstva.


Engleski mediji tvrde da Bilića danas čeka sastanak s klupskim šefovima koji navodno više nemaju previše strpljenja za hrvatskog trenera. Prošla sezona također je bila za zaborav, a ova je počela ispod svih očekivanja.

Englezi tvrde da Bilić koji ima još godinu dana ugovora, gotovo sigurno neće dočekati kraj sezone na klupi Čekićara. Kao najveći kandidat za novog trenera spominje se Rafa Benitez, iako nije poznato bi li Španjolac tako lako napustio Svrake koje je izvukao iz druge lige. Uz čovjeka koji je bio na krovu Europe s Liverpoolom, a u karijeri je vodio i Real, kao potencijalni kandidati za klupu kluba iz Londona spominju se i David Wagner, Ryan Giggs, Brendan Rogers, Unai Emery...

Bilić je izgubio povjerenje navijača, uprava kluba dala mu je još jednu šansu, navijači su mu okrenuli leđa, a da stvar bude gora za bivšeg hrvatskog izbornika, kritike su stigle čak iz svlačionice.

Robert Snodgrass, igrač Čekićara koji je od nedavno na posudbi u Aston Villi, za engleske medije progovorio je o neslaganju s Bilićem.

Ofanzivni igrač je prošle sezone u West Ham došao iz Hulla, a u 15 utakmica nije zabio nijedan gol, stoga ga je Bilić poslao na posudbu u klub koji je nekad bio prvak Europe, a danas igra u drugom razredu engleskog nogometa.

Škot se u razgovoru za Birmingham Mail požalio da je doveden kao zamjena za Dimitrija Payeta, da ga je Bilić tjerao da igra na poziciji koja mu nije prirodna, na lijevom krilu, umjesto na poziciji klasične ''desetke''.

-Bilić me forsirao da igram nešto što meni nije prirodno, a to mi je teško palo. Da biste izvukli najbolje iz svakog igrača morate ga forsirati da igra na njegovoj najboljoj poziciji. Pričao sam s Bilićem i rekao mu: 'Željeli ste da pokušam nadomjestiti Payeta, ali to nije moja pozicija'. Nisam mu to mogao iskrenije reći. To je razlog zašto sam došao Villu. Ovdje imam menadžera koji zna kakav sam igrač - zaključio je Škot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.