NOGOMET

Ovo su najskuplji igrači na svijetu: Od Ronalda i Mesija ni traga, a dvojica dolaze na Grbavicu

Avaz.ba

4.10.2017

Veliko istraživanje CIES, Instituta za nogometnu statistiku koji uvodi veliki broj parametara u svoje procjene, pokazuje nevjerovatne promjene na tržištu.

Bavili su se periodom od posljednja tri mjeseca koji pokazuje koliko su cijene pojedinih igrača porasle u odnosu na ono što su plaćeni i partije koje prikazuju.


Nova cijena 

Na prvom mjestu je Romelu Lukaku, njegova cijena je porasla nevjerovatnih 55.8 posto, koštao je 102 miliona, sada blizu 160. Ljubitelji nogometa će 7. oktobra na Grbavici imati priliku da ga vide u duelu protiv Bosne i Hercegovine. 

Kilijan Mbape (Kyllian Mbappe) je na pozajmicu, tek će biti plaćen sljedećeg ljeta, ali ako je na početku prijelaznog roka vrijedio 95.4 miliona eura, sada je njegova realna cijena 146, što je opet manje od onoga što će "Sveci" morati da plate "Kneževima".  

Na trećem mjestu je Paulo Dibala, priča se da je Juve bio spreman da ga proda za oko 120 miliona početkom ljeta, a onda su cijene otišle u nebo.


Lukaku. Lukaku

Nisu napravili najveću grešku u historiji, igra fantastično, mnogi vjeruju da je Mesijev (Messi) nasljednik, sada mu je cijena 160 miliona eura, toliko je Juventus i odbio od Barcleone posljednjeg dana prijelaznog roka.

Cijena je porasla i Aleksu Oksu Čembrlenu (Alex Oxlade-Chamberlain), zbog godina i iskustva, i to za 30 posto, sada ima novi ugovor, onaj sa Arsenalom je isticao na kraju naredne sezone pa su bili prinuđeni da ga prodaju Liverpulu.

Mertens sve vrijedniji

Na šestom mjestu je Nejmar (Neymar), najskuplji na svijetu, sjajan start sezone je učinio da sada vrijedi 20 miliona više nego kada je Barca platila klauzulu.

Cijena raste Rašfordu (Rashford) koji dobiva povjerenje Murinja (Mourinho).

Igrači koji su produžili ugovor su također sada vrijedniji poput Donarume (Donnarumma) i Iska (Isco), kao i Drisa Martensa (Dries), koga je Napoli odbio da proda, a sada se procjenjuje da vrijedi oko 80 miliona eura. 

I on, zajedno sa Lukakuom, dolazi u subotu na Grbavicu. Izrazio je želju da igra, iako je Belgija osigurala plasman u Rusiju.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.