NOGOMET

Šimić prozvao Šukera: Gdje je nestalo dva miliona eura?

Avaz.ba

6.12.2017

Hrvatski nogometni savez jučer je objavio kako je Evropska nogometna federacija (UEFA) dopustila prenamjenu preostalih sredstava namijenjenih izgradnji nogometnog centra Svetice. Preostali novac tako će se potrošiti na obnovu igrališta hrvatskih prvoligaša.

U svom su saopćenju iz HNS-a objavili i na šta je novac potrošen, ali Darija Šimića i njegovo društvo koje želi svrgnuti aktualno predsjedništvo Hrvatskog nogometnog saveza zanimaju precizni detalji.

Stoga su i oni poslali saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- Ako je sve čisto, neka pokažu specifikaciju potrošenih 14 miliona kuna (oko četiri miliona KM, oko dva milioan eura)!

U Zagrebu, 6. decembra 2017. – Hrvatski nogometni savez slovi za jedan od najzatvorenijih nacionalnih nogometnih saveza u Evropi pa se ‘ko pura dreku’ čude ako se javno propituje kako troše namjenski UEFA-in novac.

Da je do tačnih informacija lako doći, kako oni tvrde u svom saopćenju, ne bi se to pitanje ni postavilo. Dakle, gospodo iz HNS-a, lijepo vas molimo da cjelokupnoj hrvatskoj javnosti otvoreno i transparentno specificirate na što je tačno utrošeno 14 miliona kuna do kraja 2016. i koliko je novca s istog računa potrošeno ove godine?

Koliko je potrošeno na:

1) opsežnu izvedbenu dokumentaciju projekta

2) rušenje postojeće građevine

3) iskop zaštitne jame

4) tekuće troškove održavanja objekta (kojeg objekta?)

5) zahtjevno arhitektonsko rješenje

6) plaće zaposlenika tvrtke Svetice Sport d.o.o.

7) sve ostalo

Podsjećamo, HNS je za izgradnju kampa Svetice primio približno 52 miliona kuna (6,9 mil. eura) namjenskih sredstava UEFA-inog programa HatTrick, pripremajući se za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa na Sveticama. Planirano je da kamp u potpunosti finansira UEFA pa je HNS dodatna sredstva za izgradnju mislio namaknuti od drugih UEFA-inih fondova, što bi značilo da u razdoblju od 2014. do 2024. ništa ne bi ostalo za infrastrukturu nogometnih centara i hrvatske prvoligaše, piše Net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.