NOGOMET

Uoči žrijeba Lige nacija: Koga "Zmajevi" mogu izvući na putu do Eura?

Piše: A. SOKOLOVIĆ

23.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U nogometnoj Bosni i Hercegovini sutra (srijeda) na nekoliko sati će se prestati pričati o transferu Edina Džeke iz Rome u Čelzi, jer se u Švicarskoj, u Lozani, očekuje žrijeb grupa za Ligu nacija, novo UEFA-ino takmičenje koje će zamijeniti prijateljske utakmice.

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od septembra do novembra 2018. godine, odmah poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji, na kojem, nažalost, neće učestvovati Bosna i Hercegovina.

Drugi "šešir" za Zmajeve 

Iz tog razloga Liga nacija je za naše „Zmajeve“ posebno zanimljivo takmičenje, jer ćemo biti u grupi B.

Selekcija BiH bit će u drugom "šeširu" u žrijebu sa selekcijama Švedske, Ukrajine i Irske. Nosioci grupa bit će Austrija, Vels, Rusija i Slovačka, dok su u trećem "šeširu" iz grupe B biti Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Ekipe će biti raspoređene u četiri grupe grupe po tri tima, a UEFA je ranije odlučila da u istoj grupi ne mogu biti Rusija i Ukrajina.

Pobjednici grupa plasirat će se u Ligu A, dok će najlošije plasirani ispasti u Ligu C. Četiri najbolja tima ujedno će dobiti priliku, ukoliko ne izbore plasman na Euro, da igraju u baražu.

U Ligi A su Njemačka, Portugal, Belgija, Španija (šešir 1), Francuska, Engleska, Švicarska, Italija (šešir 2), Poljska, Island, Hrvatska i Holandija (šešir 3).

Ligu C čine: Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija (1), Grčka, Srbija, Albanija, Norveška (2), Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska (3), Kipar, Estonija, Litvanija (4).

U Ligi D nastupit će: Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija (1), Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg (2), Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta (3), Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar (4).

U novom takmičenju učestvuje ukupno 55 reprezentacija. Takmičenje u Ligi nacija počinje 6. septembra.

Kako do Eura?

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u septembru, oktobru i novembru iduće godine. Osim što će iz kalendara istisnuti pripremne utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tokom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 grupa.

U pet grupa će bit smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet grupa po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake grupe će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 učesnika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će se takmičiti 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige.

Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike grupa unutar svakog od četiri razreda.

Final four

Četiri pobjednika grupa svake lige jednokružno igraju polufinale i finale, odnosno “Final four”. Domaćina polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se žrijebom. Te utakmice igraju se u martu 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Evropskog prvenstva.

Važno je naglasiti, ako su pobjednici grupa već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda.

Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti plej-of, ta mjesta popunit će reprezentacije iz sljedeće lige. To je ujedno šansa i za Bosnu i Hercegovinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.