NOGOMET

Prosinečki za Avaz.ba: Pokušat ću Ibiševića i Lulića vratiti u reprezentaciju

Prosinečki na Grbavici ( A. Durgut/Avaz.ba)

Piše: A. SOKOLOVIĆ

7.2.2018

Selektor nogometnih "Zmajeva" Robert Prosinečki, ponovo je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Popularni Žuti u Sarajevo je stigao da bi pogledao utakmicu omladinske Lige prvaka između Željezničara i Atletika iz Madrida, te se na licu mjesta uvjerio u "čudo s Grbavice" i mališane koji su zlatnim slovima ispisali bh. nogomet u elitnom evropskom takmičenju za juniore.

- Ova djeca su zaslužila svu moju pažnju. Stigao sam da im čestitam na uspjehu, a ujedno ih i bodrim protiv velikog Atletika. Igrao sam u Španiji i znam da je riječ o jakoj omladinskoj školi u toj zemlji - kazao je Prosinečki za Avaz.ba.

Analiza američke turneje

Selektor "Zmajeva" je još jednom analizirao igru reprezentacije Bosne i Hercegovine na američkog turneji, gdje su naš kombinovani tim predstavio u odličnom izdanju protiv Sjedinjenih Američkih Država (0:0, Medunjanin promašio penal, nap. a.) i Meksika (0:1).

- Moram biti zadovoljan, iako nismo dobili nijednu utakmicu. Penal koji nije realizirao Medunjanin ništa nije promijenio. Meni je važnije da sam zadovoljan igrama, a još bitnije da su igrači koje sam pozvao ispunili moja očekivanja. Na američkoj turneji smo bili bez najboljih igrača koji igraju u Evropi, ali su Menalo i ostali pokazali da i Premijer liga zaslužuje pažnje - priča nam Prosinečki. 

On nije želio iznositi imena igrača s američke turneje na koja će u budućnosti računati kada su u pitanju reprezentativna okupljanja.

- Svi koji su gledali oba susreta znaju dobro koji igrači mogu biti u prvom planu. Ja sam prijatno iznenađen i radujem se da ima igrača koji spadaju u grupu onih koji ozbiljno kucaju na vrata A-tima, a pojedinci su već tu, sasvim konkurentni - kaže Prosinečki. 

Zanimale su nas naredne misije selektora. Prosinečki je bio otvoren: 

- Uskoro ću otići do Rima i Berlina, ili u neki drugi grad gdje budu oni igrali. Vidjet ću kako nam se termini podudare. Imam u planu razgovarati sa Senadom Lulićem i Vedadom Ibiševićem, Znam da su oni rekli zbogom "Zmajevima", ali želim čuti njihovo mišljenje. Pokušat ću da ih vratim.

Posjeta Džeki i Pjaniću

Lulić i Ibišević neće biti jedini igrači s kojima će Prosinečki razgovarati u narednom periodu.

- Otići ću da razgovaram i sa Edinom Džekom i Miralem Pjanićem. Već smo razgovarali telefonom, ali drugačije je kada se s njima vidim u četiri oka - dodao je Prosinečki. 

Na kraju smo se dotakli reprezentacije BiH u očima Prosinečkog prije potpisa i sada nakon američke turneje. 

- Ma, i prije potpisivanja ugovora sam znao da Bosna i Hercegovina ima kvalitet. Sada sam još uvjereniji da se nešto može i napraviti. Svakim danom sam veći optimista. Vjerujem u sve igrače i da se može mnogo toga poboljšati - kazao je Prosinečki. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.