NOGOMET

Pakleni plan: Pogledajte kako bi ekipa Bajerna mogla izgledati naredne sezone

Avaz Sport

8.2.2018

Jup Hejnkes (Jupp Heynckes) odlučio je zamijeniti veterane ponajboljim krilima lige, stižu pojačanja iz dva velika rivala.

Iskusni njemački strateg u svom prošlom mandatu na klupi minhenskog Bajerna osvojio je trostruku krunu 2013. godine i prepustio svoje mjesto Pepu Gvardioli. Katalonac je sjeo na klupu njemačkog giganta s titulom najboljeg trenera svijeta, ali uspjehe Jupa Hejnkesa iz te sezone nikad nije ponovio. Razlog? Nije imao Riberija i Robena u zenitu karijere...

Paklena Bajernova krila žarila su i palila ligom od svog dolaska prije desetak godina, najprije je stigao Riberi, iz Marseja za 35 miliona eura 2007. godine, a sezonu i pol kasnije pridružio mu se Roben iz Real Madrida, a kad je došao Mario Mandžukić oformljen je pakleni trojac za koji nogometna Evropa 2013. godine nije imala odgovora.

Dolaskom Gvardiole brzonogi genijalaci počeli su gubiti moć, a danas zajedno imaju gotovo 70 godina, preciznije svaki po 34 i sve teže se nose sa zahtjevima modernog nogometa. Heynckes dobro zna – želi li ponoviti vlastite uspjehe iz zadnjeg mandata, morat će sastaviti sličnu momčad, piše Germanijak.

Plan je dobro uhodan – želi oslabiti konkurenciju u domaćoj ligi dovođenjem ponajboljih igrača izravnih rivala za naslov. Riberi i Roben obojica su dovedeni izvana, ali ova ustaljena praksa godinama im omogućava dominaciju u Njemačkoj.

Bajernu bi krila ubuduće trebali davati Leon Bejli iz Bajer Leverkusena te Kristijan Pulisic iz Borusije Dortmund. Riječ je o najperspektivnijim krilima trenutno u Bundesligi, prvi je jamajkanski reprezentativac za kojeg mnogi tvrde kako će uskoro biti ponajbolji igrač uz liniju u njemačkom prvenstvu, a drugi je najveći potencijal u redovima dortmundske Borusije, a o njegovoj brzini i prodornosti najbolje je posvjedočio ovogodišnji nastup u Ligi prvaka.

No Hejnkesove želje neće biti jeftine, Borusija i Bajer neće ih olako pustiti, nagađa se kako će morati za svakog od njih iskrcati po 40 miliona eura, odšteta koja se vrti oko klupskog rekorda kojeg je postavio Korentin Toliso prošlo ljeto. Bavarci ne plaćaju olako toliki iznos, ali moraju jer im je vrijeme za remont, Riberi i Roben donijeli su im pregršt trofeja, no žele li nastaviti puniti trofejnu vitrinu morat će se malo osvježiti...

Ovako bi Bajern mogao izgledati iduće sezone:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.