MUNDIJAL 2018.

Svjetsko prvenstvo od 12 milijardi dolara, otvaranje s opernim divama...

24.sata

13.6.2018

Tačno 1.432 dana nakon posljednje utakmice odigrane na Svjetskom prvenstvu, počinje novi Mundijal. Rusija i Saudijska Arabija igraju u četvrtak od 17 sati prvu utakmicu 21. svjetskog prvenstva. Ceremonija otvaranja počinje pola sata prije prve utakmice. Na njoj će pjevati Robi Vilijams (Robbie Williams), a uz njega će nastupiti ruske operne dive i operni pjevači zemlje domaćina.  

Bit će ovo Svjetsko prvenstvo od 12 milijardi dolara, prošlo je gledalo 3,2 milijarde ljudi, ovo bi trebalo nadmašiti tu brojku.

FIFA je objavila da će sudionicima Svjetskog prvenstva u Rusiji podijeliti ukupno 668 miliona eura nagrada, što je povećanje od 40 posto u odnosu na SP 2014. u Brazilu.

Pobjednik SP-a bit će bogatiji za 32 miliona eura, finalist će dobiti približno 23,6 miliona, a trećeplasirani 20,7 miliona. Poraženi u borbi za treće mjesto dobit će 18,6 miliona.

Domaćin nikada u historiji nije izgubio kad je igrao na otvaranju prvenstva. Domaće reprezentacije imaju šest pobjeda i tri remija u devet utakmica.

Nikad u historiji Mundijala na otvaranju nisu igrale dvije reprezentacije s tako lošom pozicijom na FIFA-inoj ljestvici, Rusija i Saudijska Arabija imaju najniži ranking od svih reprezentacija na Mundijalu.

Vladimir Putin sigurno ništa neće prepustiti slučaju. Na sigurnost bi trebalo paziti 10-15 hiljada policajaca, redara i vojnika. Bit će ovo prvenstvo s najviše volontera u historiji, čak 17.000, dvije hiljade više nego u Brazilu prije četiri godine. Čak 64 posto volontera su žene. Među volonterima je i kapetan na tankeru, a jedan od volontera dolazi iz Novog Zelanda. Putovat će 16.000 kilometara da bi volontirao na Mundijalu.

U Rusiju će doći oko milion navijača iz zemalja koje nastupaju. Sve je spremno za spektakl, Rusi su uvjereni da će ovo biti najbolje prvenstvo ikad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.