NOGOMET

Nova era u Minhenu - Niko Kovač zvanično predstavljen kao trener Bavaraca

Niko Kovač i Hasan Salihamidžić

Reporter.rs

2.7.2018

Gotovo pola stoljeća prošlo je od momenta kada je bivši fudbaler  "Vječitih" Branko Zebec napustio klupu Bajerna do dana kada je  gigant iz Minhena za novog trenera imenovao čovjeka s prostora  bivše Jugoslavije.  Fudbalska javnost odavno je bila upoznata sa činjenicom da će Jupa Hejnkesa (Jupp Heynckes) na klupi Bajerna naslijediti Niko Kovač, a danas je Hrvat rođen u Berlinu zvanično stupio na dužnost.  

Novinarima je Kovača predstavio Hasan Salihamidžić, mada posebno predstavljanje nije bilo neophodno jer je novi trener čitavu karijeru proveo u Njemačkoj, a u periodu od 2001. do 2003. godine imao priliku da nosi dres Bajerna. 

Bivši selektor mlade i "A" selekcije reprezentacije Hrvatske predstavljen je kao budućnost Bajerna, stručnjak koji je doveden da nastavi dominaciju u Njemačkoj i uradi nešto veliko u  Evropi. 

Dvije sezone provedene na klupi Ajntrahta iz Frankfurta pomogle su Niki Kovaču da prostudira njemački fudbal kroz ulogu trenera u bundesligašu, a od danas je u ruke dobio "najskuplju moguću  igračku". 

- Vratio sam se. Počastvovan sam što je Bajern odlučio da me  angažuje kao trenera. Cilj nam je da svakog igrača učinimo boljim i zajedno pomognemo Bajernu da ostvari svoje ciljeve - rekao je na predstavljanju Niko Kovač. 

Hrvatski stručnjak stiže u Bajern nakon dvije sezone provedene u  Ajntrahtu iz Frankfurta, s kojim je najveći uspjeh ostvario prije manje od dva mjeseca, kada je u finalu DFB Pokala savladan upravo bavarski gigant. Sportski direktor Bajerna Hasan Salihamidžić rekao je na današnjoj konferenciji da je veoma sretan zbog dolaska Nika Kovača i da ne sumnja da će Bavarci sa novim trenerom imati svijetlu budućnost. 

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je Serž Gnabri  (Serge Gnabry)  koji se priključio ekipi poslije jednogodišnje pozajmice Hofenhajmu, a Kovač je obavijestio novinare da će stručni štab pojačati Peter Herman koji stupa na dužnost 1. septembra. 

Bajern je u prethodnoj sezoni odbranio šampionsku titulu u  Njemačkoj, igrao finale DFB Pokala i polufinale Lige šampiona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.