MUNDIJAL 2018

Zašto Urugvajci na dresu nose četiri zvjezdice, a nisu četiri puta bili prvaci svijeta

Screenshot

Index.hr

5.7.2018

Mnogo pomutnje stvorio je detalj s urugvajskog dresa na Svjetskom prvenstvu. Naime, Urugvajci igraju u dresu koji iznad grba ima četiri zvjezdice. 

Urugvaj je dva puta bio svjetski prvak, 1930. i 1950. godine, pa otkud onda na njihovom dresu još dvije zvjezdice ako se zna da one označavaju broj titula? 

Problem s tim morao je objasniti nogometni savez Urugvaja, a objašnjenje je jednostavno - uoči prvog Svjetskog prvenstva 1930. godine najjači nogometni turnir bile su Olimpijske igre. FIFA do tada nije uspjela organizirati turnir, ali je sudjelovala u organizaciji nogometnog turnira na Igrama. A najbolja reprezentacija na Igrama 1924. i 1928. godine bio je Urugvaj.

Zbog toga je FIFA odobrila Urugvaju još dvije zvjezdice na dresu pa su oni u društvu četverostrukih svjetskih prvaka Italijana i Nijemaca, a jednu zvjezdicu iza Brazilaca.  

Argentinci su u sličnoj situaciji. Dva puta su bili svjetski prvaci i dva puta olimpijski, ali budući da su njihova olimpijska zlata osvojena 2004. i 2008. godine, FIFA ih ne računa. Krovna nogometna organizacija donijela je odluku da se mogu računati samo olimpijski naslovi osvojeni prije prvog Svjetskog prvenstva.

Urugvajce tri pobjede dijele od pete zvjezdice, budući da su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izborili četvrtfinale i okršaj s Francuskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.