MUNDIJAL 2018

Urugvaj i Francuska se bore za završnicu: Granitna odbrana zaustavlja Mbapea

N. C.

6.7.2018

Francuska u današnji meč četvrtfinala Svjetskog prvenstva protiv Urugvaja u Nižnjem Novgorodu (16 sati) ulazi na krilima velike pobjede nad Argentinom, u kojoj je najljepše trenutke karijere imao mladi napadač Kilijan Mbape (Kylian Mbappe).

Mnogo nastupa

Mbape je sa dva pogotka u osmini finala postao prvi tinejdžer dvostruki strijelac na Svjetskom prvenstvu nakon slavnog Pelea, ali će pred njim ovaj put stajati mnogo čvršća odbrana.

Urugvajci su igrajući s četvoricom defanzivaca u liniji do sada bili nepobjedivi na Svjetskom prvenstvu. Iako imaju i fantastičan napadački dvojac Luis Suarez – Edinson Kavani (Cavani), odbrana je zaslužna za uspjeh ove južnoameričke reprezentacije. Samo jednom je savladan golman Fernando Muslera, od Portugala u osmini finala.

Odluka o polufinalisti past će u duelu između brzonogog Mbapea i ponajbolje odbrane Mundijala. Predvođen kapitenom Dijegom Godinom (Diego), Urugvaj je primio tri gola manje od Francuske, a postigli su jednako, po sedam.

Mulsrea, Godin, Hoze Himenez (Jose Gimenez), Martin Kaseres (Caceres) i Dijego Laksalt (Diego Laxalt) najuigranija je defanzivna linija svijeta, sa 350 zajedničkih nastupa za reprezentaciju.

Jasno je zato da 19-godišnji Mbabe neće imati slobodu kao što je imao u meču protiv rastrojene Argentine.

- Ako francuskim napadačima ostavimo prostor, bit će teško. Bit ćemo sretni ako im dopustimo tek posjed lopte - kaže Oskar Tabarez (Oscar), selektor Urugvaja.

Drugačiji meč

No, Mbape nije usamljen u napadu Francuske. Jednako opasan je Antoan Grizman (Antoine Griezmann), Godinov dugogodišnji saigrač iz Atletiko Madrida.

Didijer Dešamp (Didier Deschamps), selektor Francuske, zbog toga je najavio da očekuje drugačiju utakmicu od trilera sa sedam golova, kakav su odigrali „Galski pijetlovi“ protiv Argentine.

Kavani upitan

Nastup Kavanija, koji je bio dvostruki strijelac prije nego što je povrijeđen u meču s Portugalom, pod znakom je pitanja.

Urugvajski fudbalski savez objavio je rezultate magnetne rezonance koja je pokazala da mu mišić nije pukao, ali nisu objavili hoće li igrati protiv Francuske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.