INTERVJU

Meho Kodro iz San Sebastijana za "Avaz": Ronaldu i Mesiju se bliži kraj

Piše: Avaz Sport

9.7.2018

Meho Kodro, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera svih vremena, koji strpljivo gradi svoju trenersku karijeru, spakovao je kofere za ljetni odmor u rodnom Mostaru. 

- Uskoro dolazim u Mostar– kaže u razgovoru za „Dnevni avaz" Kodro iz španskog San Sebastijana, gdje inače živi, i dodaje:

- Sve sam nešto odlagao dolazak, jer sam čekao da riješim neke stvari u vezi s eventualnim nastavkom trenerske karijere, ali...

Znači, niste potpisali novi ugovor?

- Ne, niti trenutno imam neku konkretnu ponudu. Bilo je nekih priča oko "interesantnih" ekipa, ali kada sam sagledao sve okolnosti, to mi je više izgledalo, nekako, avanturistički nego bilo šta drugo.

To su uglavnom bile inozemne ponude, van Španije, ali bilo ih je i izvan Evrope. Prema tome, do daljnjeg sam na čekanju, pa ćemo vidjeti šta će biti na fudbalskom tržištu.

Zašto ste odbili ponudu Fudbalskog kluba Željezničar?

- Ne znam... Odakle znate za to?

Iz naših izvora bliskih klubu s Grbavice...

- Ne znam šta bih odgovorio. U tom trenutku mi je izgledalo da će biti nekih drugih, boljih opcija. Sve to mi se desilo nekako rano, odmah nakon završetka minule sezone.

Je li bilo teško prijeći s Koševa na Grbavicu?

- Ne znam, svašta mi se u tom trenutku motalo po glavi. Možemo li razgovarati o nekoj drugoj temi?

Mundijal u Rusiji ulazi u samu završnicu. Je li se u Španiji stišala bura nakon ispadanja "Furije"? 

- Nije. I dalje su mediji puni kritika, jer smatraju da reprezentacija nije uradila ono što je mogla, što je trebala... Na kraju krajeva, i što su reprezentativci i struka obećavali. Javnost je ogorčena, isfrustrirana... Očekivali su mnogo više.

Međutim, kriza u reprezentaciji Španije traje još od odlaska, odnosno smjene selektora Žulena Lopetegija (Julen Lopetegui) pred sami početak šampionata. Kiks u Rusiji je dodatno zakomplicirao situaciju u "Furiji" i oko nje. Ovih dana traže novog selektora, puno imena je u opticaju.

Ko je više na udaru, struka ili igrači?

- Svi zajedno, neko kaže jedno, neko drugo. Ali, tu je veoma teško odvagati krivicu. Odgovornost je podijeljena. Reprezentacija je načeta od momenta kada ih je napustio Lopetegi, a kasnije je došlo do kulminacije.

Ne znam koliko je njegov odlazak imao utjecaja, ali vjerovatno je imao. Uglavnom, na udaru kritika su svi, od predsjednika Saveza, igrača, stručnog štaba... Velike kritike idu i na račun Fernanda Jera (Hierro), koji je nakon smjene Lopetegija vodio ekipu.

Kako komentirate činjenicu da su dva najbolja svjetska igrača, Lionel Mesi (Messi) i Kristijano Ronaldo (Cristiano), već odavno „na odmoru“?

- Ma dobro, to je tako u fudbalu. Jednostavno, njima se primakao kraj. Mislim na zlatno vrijeme ta dva igrača. Malo-pomalo se moramo navikavati na to da oni više sigurno neće igrati kao prije.

Drago mi je što već dolaze neki novi igrači, naprimjer Francuz Mbape (Mbappe). I ne samo igrači, nego i selekcije.

Koja reprezentacija u Rusiji igra prema Vašem ukusu?

- Tu su tri-četiri ekipe koje su se izdvojile iz drugog plana. Jednostavno, one su snažno zakoračile na svjetsku fudbalsku scenu. To su Hrvatska, Belgija, ali i povratnik Francuska. I Japan je igrao dobro.

Od četiri-pet standardnih favorita Mundijala za koje sam mislio da će otići barem do polufinala 80 posto ih je već kod kuće. U Rusiji se "priča" neka nova priča. I to je, u suštini, dobro za fudbal.

Ko Vas je najviše razočarao? 

- Očekivao sam da će više uraditi Njemačka, iako su oni u posljednje vrijeme imali problema. Prvenstveno mislim na povrede. Međutim, nisam mogao ni pretpostaviti da neće proći grupu. Isto ili slično važi za Španiju, bez obzira na sve njihove unutrašnje probleme. Mislio sam da će dogurati barem malo više.

Argentina mi izgleda kao polumrtva ekipa. Jednostavno, tu Mesi nije Mesi. To možemo analizirati dugo, ali on u "Gaučosima" nije taj.

Nisam htio van Evrope

Meho Kodro je 2006. bio asistent u Real Sosijedadu iz San Sebastijana, za koji je nekada i igrao, a dvije godine kasnije je kratko sjeo na klupu našeg državnog tima. Potom se ponovo vratio u Sosijedad (od 2008. do 2013.), gdje je bio asistent i šef struke B-tima, da bi u sezoni 2014./2015. bio u FK Sarajevo. U minuloj sezoni trenirao je Servet u drugoj ligi Švicarske.

- Ovog ljeta nisam htio da idem van Evrope, jer sam mislio da će ispasti nešto bliže. Jednostavno, u datom trenutku to mi nije izgledalo baš najbolje, sve u iščekivanju nečega boljeg - objašnjava Kodro.

Kenan je sretan u Kopenhagenu

Vaš sin Kenan, naš reprezentativac, potpisao je četverogodišnji ugovor s danskim velikanom Kopenhagenom, kakvi su njegovi prvi utisci?

- Odlični! Baš je sretan. Oduševljen je kako su ga primili, ali i sa svim informacijama koje je mogao da skupi. Trenutno je s ekipom na pripremama u Austriji, negdje na granici


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.