MUNDIJAL 2018

Za koga će navijati poznati iz BiH u današnjem finalu Svjetskog prvenstva

Piše: E. MASLO

15.7.2018

Na stadionu Lužnjiki u Moskvi danas se igra veliko finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Za titulu najboljeg na svijetu bore se Hrvatska i Francuska.

Tom prilikom upitali smo i poznate osobe iz javnog života Bosne i Hercegovine za koga će navijati u današnjem velikom finalu.


Ismir Jusko, državni ministar : Navijam za “otpisane”



- Koliko sam mogao od posla, pratio sam Svjetsko prvenstvo, koje je ponudilo svu čar fudbala, neizvjesnost, zanimljive utakmice, spektakularne golove. U finalu ću navijati za naše komšije Hrvate. 

Na Mundijalu u Rusiji pokazali su svu borbenost, istrajnost, snagu, izdržljivost, nisu se predavali do posljednjeg sudijskog zvižduka. I to im se isplatilo historijskim plasmanom u finale, čime su popravili plasman Ćirine generacije iz 1998.

Za mene su sportski favoriti uvijek bili oni koje su ranije otpisali neki za koje se smatralo da su bolji, jači, a to se desilo u ovom slučaju. Bit će neizvjesno finale, Francuzi imaju odličan tim, jake individualce koji igraju u najboljim klubovima svijeta, ali im i Hrvatska ravnopravno parira sa Modrićem, Rakitićem, Mandžukićem...

Tarik Filipović, glumac : Ovo sam sanjao kao dječak 


- Kad sam bio dječak, sanjao sam da će moja država, nisam znao da će od moje države nastati države, biti u finalu. Korak do nečega što niko nije smatrao da je moguće. To što je Hrvatska u finalu je nešto što je historija, neizbrisivo, nešto što može vratiti optimizam u narodu. Kao djeca smo prebrojavali šampione svijeta, učili igrače napamet...

Vidimo podršku uspješnih sportista iz regiona. Novak Đoković je podržao “Vatrene”, oni njega protiv Nadala. Sukob svijeta i polusvijeta malo je bolniji od ratnog. Onaj ko ne zna razliku između Luke Modrića i politike, nek’ ne prati sport. Ponosan sam zbog svega. Bio sam sretan kad sam vidio da se u centru Zagreba ljudi raduju golu Bosne i Hercegovine protiv Argentine na Mundijalu u Brazilu, isto tako što dosta mojih Bosanaca navija za Hrvatsku. Najsretniji bih bio kada bi i BiH doživjela ovakav uspjeh.

Larisa Cerić, džudistkinja : Naprijed, Hrvatska!  


- Pratila sam Svjetsko prvenstvo koliko sam mogla. Bio je ovo sigurno jedan od najboljih šampionata u posljednjih mnogo godina samim tim što je na početku otpalo dosta favorita, prije svih Njemačka, pa Argentina, Španija, Brazil... ostale su neke selekcije za koje se nije vjerovalo da mogu ići daleko.

U današnjem finalu navijat ću, naravno, za Hrvatsku. Imam dosta prijatelja iz te zemlje i bila bih sretna da “Vatreni” ostvare historijsku pobjedu i osvoje titulu. “Vatreni” su pokazali borbenost, želju da pobijede na svakoj utakmici. Zato, naprijed, Hrvatska!

Dževad Poturak, K-1 borac : Neizvjestan meč 


- Žao mi je što nisam bio u prilici da gledam sve utakmice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Iz komentara u medijima moglo se zaključiti da je ovo možda i najbolji Mundijal u historiji. 

U finalu u Moskvi danas će igrati ekipe koje su pokazale najviše na ovom prvenstvu - Hrvatska, koja je bila borbena, igrala napadački, jako, i Francuska, koja nikoga do sada nije previše impresionirala igrom, ali su u svakoj utakmici bili bolji od rivala.

Zasluženo su oba tima u finalu i danas nas očekuje spektakularan završetak. Ko god da pobijedi, bit će to dobitak za milijarde navijača koji vole ovaj sport.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.