INTERVJU

Asmir Begović za "Avaz": Imamo tešku grupu, ali mi smo najbolji

Begović: Cilj Bornmuta je sredina tabele

Razgovarao: Nermin Demirović

25.7.2018

U sjeni Svjetskog prvenstva u Rusiji uveliko su se odvijale pripreme engleskih klubova za novu sezonu najjače lige svijeta. Naš reprezentativni golman Asmir Begović S Bornmutom je brusio formu za nove izazove. U razgovoru za “Dnevni avaz” Begović je govorio o Mundijalu, bh. reprezentaciji, Engleskoj... 

Dobra zabava

Najsvježija tema je Mundijal u Rusiji, kako Vi vidite najveće fudbalsko takmičenje?

- Mislim da je ovo prvenstvo bilo možda i jedno od najzanimljivijih u naše vrijeme. Nije to bio vrhunski fudbal, ali činjenica da su rano ispale neke od najjačih selekcija, pretvorila je Prvenstvo u dobru zabavu i donijela uspjeh, uvjetno rečeno, malim ekipama. To je uvijek dobro s aspekta zanimljivosti.

Iluzorno je pitati žalite li što reprezentacija Bosne i Hercegovine nije bila u Rusiji, ali šta mislite, kakve bismo šanse tamo imali?

- Iskreno, mislim da je, sudeći prema prikazanim igrama, za nas bilo mjesta u Rusiji. Naravno, rezultat je u fudbalu zakon. Ako niste napravili rezultat, niste ni zaslužili igrati na jednom ovakvom takmičenju. Ipak, poznavajući naš kvalitet, mislim da smo trebali biti u Rusiji i da smo i tamo mogli napraviti solidan rezultat.

Englezi su bili kao u transu sve do polufinala. Kako gledate na igre Engleske?

- Engleska je sve iznenadila, prije svega pristupom. Mislim da im je dobro došlo to što konačno nisu imali ogroman pritisak javnosti. Ova mlada ekipa otišla je na Prvenstvo opuštena, prepuna samopouzdanja i to joj se na kraju isplatilo. To što je engleska liga tako jaka i kompetitivna, pomoglo je da se neki od ovih mladih igrača razviju ne samo u vrhunske fudbalere nego i da nauče da igraju velike utakmice i da se nose sa pritiskom. Polufinale je za njih dobar rezultat.

Novi izazovi

Za reprezentaciju BiH slijedi Liga nacija. Kakvi su izazovi pred bh. timom?

- Kako vrijeme prolazi i što više čitam i gledam o našim protivnicima, sve sam uvjereniji da imamo veoma tešku grupu. Sjeverna Irska je zanimljiva ekipa, kvalitet nije vrhunski, ali imaju odličnog selektora, koji je veoma pragmatičan i koji svoju igru prilagođava protivniku. Austrija je imala veliki kiks u kvalifikacijama za SP, i to nakon lošeg Eura. Oni će ovdje tražiti iskupljenje. No, ja i dalje mislim da smo mi u ovoj grupi najbolji i, ako stvari posložimo onako kako treba, ako se dobro pripremimo za protivnike, vjerujem da možemo biti prvi u grupi.

Bornmut je mirno priveo sezonu kraju.

- Imali smo prošle sezone dosta težak start, ali se na kraju ispostavilo da smo relativno rutinski došli do cilja. Bornmut je, u engleskim okvirima, mali klub, koji je prije samo ekoliko godina bio u četvrtoj ligi, tako da je za njih svaka nova sezona u Premijer ligi velika stvar.

Svjesni smo, međutim, da smo bolji od puke borbe za opstanak i cilj je biti u sredini tabele. Sada su ambicije malo veće od toga. Želimo se boriti za gornji dio i mjesta koja, eventualno, vode u Evropu. Ali, kako rekoh, ovo je relativno mali klub i idemo iz utakmice u utakmicu.

Problemi s koljenom

- Dugo sam se mučio s bolovima u koljenu. Stvarno mi je odmor veoma trebao i sada su stvari mnogo bolje. I dalje odrađujem terapije, ali je najvažnije da ponovo radim punom parom i jedva čekam novu sezonu i nova iskušenja u reprezentaciji - kaže Begović.

Džordan mora ostati na zemlji

- Džordan Pikford (Joradan Pickford) mlad je i veoma perspektivan golman. Ovo je za njega bila ogromna stvar. Drago mi je da je dobio priliku i da ju je iskoristio. Sada je najvažnije da čvrsto ostane na zemlji - kaže Begović o nastupima golmana Engleske.

Golmanska akademija

- U Sarajevu smo u julu odradili prvi golmanski kamp i moram priznati da sam prezadovoljan načinom na koji je sve ispalo. Više od svega sam bio oduševljen tom djecom i njihovim talentom i voljom za rad. Neki od njih zaista imaju veliku perspektivu. Zato sam odlučio napraviti još jedan korak i početi s golmanskom akademijom, koja počinje s radom u septembru u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.