NOGOMET

Blater: Da smo bili pažljiviji, Svjetsko prvenstvo se ne bi igralo u Kataru

Sep Blater ( Arhiv)

B92

5.8.2018

Bivši predsjednik FIFA-e Sep Blater (Sepp Blatter) izjavio je da su čelnici tog organizacionog komiteta bili kompromitirani prije odabira Katara kao domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Blater misli da je šokantna pobjeda Katara u utrci za organizaciju SP-a kombinacija dogovora i političkog pritiska između Mišela Platinija (Michel Platini) i tog komiteta.

Švicarac je svoje sumnje objavio u knjizi "Moja istina", u kojoj je pokušao skinuti ljagu sa svog imena. On je, poslije sedamnaestogodišnje vladavine u FIFA-i, svrgnut sa te pozicije, a dobio je i šestogodšnju zabranu rada u fudbalu.  

Blater je napisao da niko iz "FIFA Excoa", komisije za donošenje odluka kao što je organizacija Mundijala, nije detaljno pročitao izvještaj kandidatskih zemlja, jer su svi već znali da će izabrati Katar.

Da smo izvještaj pročitali pažljivije, Svjetsko prvenstvo se ne bi igralo u Kataru - napisao je Blater.  

Navodno, Mišel Platini ga je zvao kako bi mu rekao da je na njega izvršen pritisak tokom večere 2010. godine sa Nikolasom Sakrozijem (Nicolas Sarkozy), tadašnjim predsjednikom Francuske, i Šeikom Tamimom bin Hamad Al Tanijem (Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani), ali je Platini to uvijek poricao.  

Ubrzo nakon donošenja odluke da Katar bude domaćin Svjetskog prvenstva 2022., čelnici te zemlje su investirali milijarde eura u francusku avijaciju i kupovinu Pari Sen Žermena.  

- Ne znam, a i ne želim da znam, da li je postojala povezanost između toga što se desilo i Katara kao domaćina SP-a - dodao je Blater.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.