NOGOMET

Bivši reprezentativci BiH o slučaju ''Begović'': Selektorove odluke se moraju poštovati

„Slučaj Begović“ je i dalje top-tema u bh. fudbalu

Avaz Sport

24.8.2018

Slučaj ''Asmir Begović“ i dalje je top-tema u bosanskohercegovačkim fudbalskim krugovima.

Povodom toga, razgovarali smo s bivšim našim reprezentativcima Mehom Kodrom, Vedinom Musićem i Vlatkom Glavašom, te im postavili jedno pitanje: Može li slučaj ''Asmir Begović“ narušiti atmosferu u svlačionici našeg državnog tima? 

Rekla-kazala

- Čitao sam nešto o tome u medijima, ali ne znam detalje, kaže nekadašnji kapiten i selektor naše reprezentacije Meho Kodro, koji u svom domu u San Sebastijanu čeka novi angažman, te dodaje:

- Čitao sam to „rekla-kazala“, a ostalo ništa. Ne, ne mogu to komentirati iz više razloga. Prvo, ponavljam, ne znam sve detalje, ne znam šta se sve dešavalo, a također ne trebam ja odavde, iz Španije, nikome „soliti pamet“.

Za razliku od bivšeg saigrača iz naše reprezentacije, Vedin Musić je bio konkretniji.

- Ne znam, to su selektorove odluke koje treba poštovati. Uvijek sam tako razmišljao, i kao igrač i sada. Bilo šta da se desi, treba poštovati selektorovu odluku.

Mislim da to ne bi trebalo narušiti atmosferu u svlačionici naše reprezentacije. Nemam šta više dodati - izjavio je Musić.

Bivši kapiten i trener našeg državnog tima Vlatko Glavaš ističe da više nije tako blizu naše reprezentacije, te da ne zna, kako kaže, cijelu pozadinu.

I on je, kako nam je rekao, o ovome saznao putem medija.

Biranje utakmica

- Znam da se radi o navodnom biranju utakmica, te da li je selektor Prosinečki zvao telefonom ili nije Begovića... Mogu se složiti sa selektorovom izjavom da ne voli igrače koji biraju utakmice, ali Begović je u svom istupu ustvrdio suprotno... U svakom slučaju, treba se prvo vidjeti pravi razlog. Ponavljam, ne znam cijelu pozadinu „slučaja Begović“ - rekao je Glavaš.

Dodao je da, ako je istina da se biraju utakmice, selektor je upravu, jer to nije uredu.

- Njegove odluke, u svakom slučaju, moraju se poštovati. Također, najbolje bi bilo da se selektor i Begović ne prepucavaju preko medija, nego da to završe u četiri oka ili kako to već dolikuje tom reprezentativnom nivou.

Znači, najbolje bi bilo da sjednu za stol i „otvore karte“. A ne ovako, već dva-tri dana o tom slučaju čitam u medijima, ko je šta rekao, zbog čega... - objašnjava Glavaš.

Inače, nakon „drame“ u ponedjeljak kada je objavljen spisak igrača za nastup u prvim utakmicama za Ligu nacija i reakcija Prosinečkog i Begovića, pokušali smo kontaktirati selektora i golmana „Zmajeva“.

No, Begović nije želio komentirati više ovu situaciju, poručivši da je sve što je imao rekao u saopćenju, dok Prosinečki nije bio dostupan.

Tako i dolazi do narušavanja atmosfere 

Za razliku od Musića, Glavaš tvrdi da „slučaj Begović“ može narušiti atmosferu u svlačionici reprezentacije BiH.

- Mislim da ne bi trebalo sada narušiti atmosferu u našoj reprezentaciji i oko nje, jer vrlo brzo, za dvije sedmice, počinje Liga nacija konstatira Glavaš i dodaje:

- A iz iskustva znam da ovakvi i slični slučajevi, naravno, mogu narušiti atmosferu u svlačionici. Begović je već dugo standardni član našeg državnog tima i znam da su mnogi igrači iz ove generacije s njim u svakodnevnom kontaktu. Tako i dolazi do narušavanja atmosfere.

Slični primjeri

I u minulom periodu smo u našem državnom timu, ali i regionu, imali sličnih slučajeva. Naprimjer, sada već bivši selektor naše reprezentacije Safet Sušić je sa spiska za Svjetsko prvenstvo u Brazilu izostavio Ervina Zukanovića i Senijada Ibričića, dok je selektor Hrvatske Zlatko Dalić tokom minulog Mundijala u Rusiji prekrižio Nikolu Kalinića, te tako još jednom pokazao ko je šef. Ne treba ni napominjati da su naše „zapadne komšije“ to iskoristile kao pozitivan šok i stigle do srebrene medalje.


Glavaš: Riješiti sve u četiri oka

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.