NOGOMET

Rakitić: Modrić bi mogao uvjerljivo osvojiti nagradu FIFA-e

Ne bi ga iznenadilo da nagradu osvoji uz veliku bodovnu prednost u odnosu na svoje konkurente

Rakitić i Modrić. Twitter

Fena

13.9.2018

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić priključio se treninzima Barcelone nakon teškog poraza od Španije, a u srijedu je u razgovoru za špansku novinu "Marca" rekao kako je Luka Modrić zaslužio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta. 

- Postoji li neka individualna nagrada koju ne može osvojiti Leo Mesi (Messi), kao što je slučaj ove sezone, onda ona bez ikakve sumnje treba pripasti Luki Modriću - rekao je 30-godišnji Rakitić u Barceloni. 

- Ne bi me iznenadilo da nagradu osvoji uz veliku bodovnu prednost u odnosu na svoje konkurente. Ovo je bila njegova godina te se mnogo veselim zbog njega. Ako najbolji nije Mesi, onda priznanje za najboljeg mora otići Modriću - dodao je Rakitić.

Krovna nogometna organizacija FIFA dodijelit će nagradu 24. septembra u Londonu, a za nju još konkuriraju portugalski napadač Kristijano Ronaldo (Cristiano) i egipatski napadač Mohamed Salah. 

Modrić je ove godine s Hrvatskom igrao finale Svjetskog prvenstva, a s Real Madridom je osvojio Ligu prvaka, pa bio proglašen najboljim igračem svjetskog prvenstva te najboljim nogometašem Evrope. 

Modrić i Rakitić su u utorak sudjelovali u porazu Hrvatske od 0-6 u okršaju sa Španijom u Ligi nacija, a dan kasnije su se vratili u svoje klubove. Rakitić se stavio na raspolaganje treneru Ernestu Valverdeu koji ga je bio hvalio kada se nagađalo o mogućem prelasku Rakitića u francuski Pariz Sen Žermen.

- Doista sam zahvalan treneru na riječima koje mi je uputio tada, a također i na razgovoru kojeg smo održali. Njegovo odnos prema meni je izuzetno dobar, zahvalan sam mu na svemu. Što se mene, pak, tiče ja uvijek nastojim dati sve od sebe - rekao je dokapiten hrvatske reprezentacije.

Valverde je prošle sezone sjeo na klupu Barcelone, zamijenivši sadašnjeg španskog selektora Luisa Enrikea (Enrique), a Rakitić mu je sa 55 nastupa bio igrač s najviše utakmica u ekipi. Ove sezone je nastavio igrati u udarnoj postavi.

- Ja uvijek želim biti na terenu, uvijek želim igrati a ne želim propustiti niti jedan jedini trening. Spreman sam pomoći saigračima u svakom trenutku - rekao je Rakitić. 

Barcelona je vodeća ekipa španskog prvenestva s tri pobjede u dosadašnja tri susreta, a u subotu gostuje kod Real Sociedada dok će u utorak pred svojom publikom igrati protiv holandskog PSV-a na startu Lige prvaka. Barcelonin glavni cilj ove sezone je osvajanje Lige prvaka čiji je pehar posljednji put podigla 2015. godine. Prošle sezone je zapela u četvrtfinalu nakon što je pobijedila s 4-1 pa u Rimu izgubila s 0-3.

- Toliko mjeseci nakon tih utakmica možemo otvoreno reći da smo stvari trebali napraviti drugačije. No lako je sada biti pametan i analizirati što se dogodilo. Dobra stvar je što smo naučili nešto iz toga i što se neće ponoviti ništa slično - poručio je. 

Barcelona bi u januaru mogla postati prva momčad, a španska liga prva u Evropi, koja bi jednu prvenstvenu utakmicu igrala izvan granica. Naime, odigravanje susreta katalonskih momčadi Đirone i Barcelone dogovara se u Majamiju u sklopu ugovora kojeg je La Liga, organizator španskog prvenstva, potpisala s američkom kompanijom za popularizaciju nogometa u SAD. Neki igrači Barcelone otvoreno su se suprotstavili toj ideji.

- Odluče li da idemo tamo, s ponosom ćemo predstavljati Barcelonu. I to još u Majamiju, na stadionu kojeg dobro poznajemo. A otpadne li dogovor, izbjeći ćemo jedno dugo putovanje. Najvažnije je da se postigne dogovor koji bi svima odgovarao. Igračima, klubovima i navijačima. Nadam se da će odluka donijeti svi zajedno - zaključio je Rakitić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.