EVROPSKA LIGA

Dinamo na bosanski pogon savladao Anderleht, Arsenal siguran protiv Karabaga

Hajrović i Gojak strijelci za "Modre"

AFP

Avaz Sport

4.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Dinamo je u okviru drugog kola Evropske lige u Belgiji savladao Anderleht rezultatom 2:0 Anderleht je nešto aktivnije ušao u utakmicu, ali bez ikakve prijetnje po gol "Modrih".  U 7. minuti Dimata je šutirao s 20 metara, ali slabo i ravno u ruke Livakovića. Tri minute kasnije, Bakali (Bakkali) se odlično riješio Ademija na rubu šesnaesterca i pucao, njegov šut otišao je pored gola. U 13. minuti Gojak je fenomenalno šutiro  s ruba kaznenog prostora, ali je Didilon (Didillon) krajnjim naporom odbio loptu u korner. Nakon Gojaka, zaprijetio je i Izet Hajrović koji se nakon kornera našao sam na 15 metara, ali je šutirao pored gola. U 19. minuti Vranješ je srušio Petkovića u kaznenom prostoru, sudija pokazao na jedanesterac za "Modre". Precizan s bijele tačke bio je Izet Hajrović. I nakon postignutog gola, "Modri" su nastavili s napadima. U 23. minuti Gojak i Oršić su odigrali krasan dupli pas, da bi Oršić petom proigrao saigrača, ali je Gojak s desetak metara šutirao ravno u golmana. U 33. minuti zaprijetio je i Anderleht, kada je Santini šutirao iz voleja od jednog Dinamovog igrača, ali je lopta je otišla u korner. Pred kraj prvog dijela, belgijski tim je imao veliku priliku. Dimata je nakon odbijene lopte iz kornera šutirao s ruba kaznenog prostora, lopta se odbila od Dilavera i potpuno promijenila smjer, pa su tako ipak "Modri" na odmor otišli s minimalnom prednošću. 

Na početku drugog dijela, Anderleht je ostao sa igračem manje pošto je u 46. minuti Vranješ dobio drugi žuti karton nakon što je srušio Olma na ulazu u kazneni prostor. U narednom napadu Oršić je sjajno šutirao iz slobodnjaka s 20 metara, ali Didilon još bolje obranio. Dvije minute kasnije, Hajrović je potpuno sam glavom šutirao ravno u golmana domaćih. I u nastavku je zagrebački klub dominirao i bio mnogo bolja ekipa na terenu.  U 59. minuti  Gojak je oduzeo loptu na centru, povukao prema golu i raspalio s 20-ak metara, ali je golman domaćih uspio odbiti loptu u prečku. U 68. minuti nakon krasne akcije Dinama, lopta je došla do Gojaka čiji se udarac s 20-ak metara odbija od jednog igrača Anderlehhta i vara golmana domaćih za 2:0. Do kraja meča "Modri" su sigurno sačuvali stečenu prednost i napravili veliki korak ka prezimljavanju u Evropi. Dinamo je isto završio meč s 10 igrača pošto je u trećoj minuti nadoknade Teofil (Theophile) potpuno nepotrebno dobio drugi žuti karton. Povremeni bh. reprezentativac Izet Hajrović je igrao do 75.minute meča, kada ga je zamijenio Šunjić. 

Arsenal za koji je od prve minute igrao naš Sead Kolašinac je u okviru grupe E  u gostima pobijedio Karabag rezultatom 3:0. "Topnici" su zaprijetili već u 3. minuti Ivobi (Iwobi) je prvi stigao na odbijenu loptu u šesnaestercu i odmah šutirao, ali je jedan od domaćih obrambenih igrača uspio zaustaviti loptu na gol liniji umjesto golmana. Samo minut kasnije Arsenal je poveo. Sokratis je tijelom skrenuo šut i prevario domaćeg golmana za 1:0. U 15. minuti Kolašinac je skoro pobjegao domaćoj odbrani, ali ga je na kraju jedan od braniča uspio blokirati. Tri minute kasnije, Emil Smit Rou (Emile Smith-Rowe) je dočekao centaršut u šesnaestercu, ali je pucao neprecizn i lopta je otišla desno od gola. U 21. minuti Velbek (Welbeck) je bio najbrži u šesnaestercu nakon centaršuta iz kornera i šutirao glavom pored stative. Domaćini su zaprijetili u 27. minuti kada je Madatov uzeo zeo loptu i cik-cak prošao kroz odbranu "Topnika", ali mu je na krajušut savršeno odbranio Bernd Leno. Dvije minute kasnije, isti igrač je ponovo zaprijetio, ali promjene rezultata nije bilo. U 40. minuti Filip Ozobić  propustio je ogromnu priliku za Karabag. Imao je dosta prostora oko sebe, sjajno je šutirao iz neposredne blizine, ali je Leno fantastično reagirao i zadržao loptu izvan svoje mreže, te je tako Arsenal na poluvrijeme otišao s zasluženim vodstvom. 

Karabag je bolje ušao u nastavak, a u 49. minuti Madatov je zatresao mrežu "Topnika" ali je njegov gol bio poništen zbog ofsajda. Samo četiri minute kasnije Arsenal je povećao prednost. Emil Smit Rou je postigao svoj drugi pogodak nakon lijepe asistencije Ivobija.  U 62. minuti Garajev (Garayev) je bio u sjajnoj šansi za domaće kada je iz peterca šutirao nisko po sredini gola, no Leno mu je fantastično odbranio. U nastavku je Arsenal imao više loptu u svom posjedu, a konačnih 3:0 postavio je Mateo Genduzi (Matteo Guendouzi) u 80. minuti meča. 

Ispod možete pogledati rezultate ostalih utakmica, tabele po grupama, kao i pogodak Izeta Hajrovića: 

fctables.com
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.