NOGOMET

Hajrović: Ovaj Dinamo je najbolja ekipa u kojoj sam igrao

Miljenik publike i saigrača

Arhiv

Index.hr

26.10.2018

Najzaslužniji je za Dinamov historijski evropski preporod, ali u prvi plan gura ekipu i priznaje da je loše odigrao u pobjedi s kojom je Dinamo već na pola takmičenja u grupi došao na koračić, samo bod do pola stoljeća snivanog proljeća u Evropi.

Nisam odigrao dobro, svakako je to bila jedna od mojih lošijih partija - rekao je dan kasnije Izet Hajrović.  

Ali, Izetu Hajroviću niko neće zamjeriti lošu partiju kod jako lošeg Spartaka iz Trnave. Ne samo zato što samokritično priznaje da nije pridonio pobjedi 2:1 u trećem kolu grupe Evropa lige nego i jer Dinamo ne bi došao ovako daleko i ovako rano da nije bilo njega.

U devet Dinamovih evropskih utakmica prošlog ljeta i ove jeseni, Hajrović je postigao šest golova, a za tri je asistirao. Zabio je i namjestio sve najvažnije golove. Nosio je Dinamo preko najtežih protivnika u pretkolima LP-a sve do plej-ofa, gdje je ispao od prvaka njegove Švicarske. Ali od dva Dinamova gola na utakmicama u Bernu i Zagrebu, prvi je zabio, a drugi namjestio. 

Dinamo i on zatim su utješno poslani u grupu Evropa lige i tamo je nastavio sa sjajnom evropskom formom. Za veliku pobjedu (4:1) protiv Fenerbahčea zabio je pola golova, a njegov je i jedan od dva gola u trijumfu (2:0) kod Anderlehta.

Osim opipljivim učinkom u ključnim statističkim kategorijama, Hajrović je ovom Dinamu nezamjenjiv jer je generator pozitivne atmosfere, kao miljenik publike i saigrača. Igrački simbol Dinamove neočekivane renesanse, golovima i nizom majstorija oduševljava navijače onako kako to nije napravio nijedan igrač nakon Roberta Prosinečkog.

Maksimir se klanja obožavanom Izetu, njegovim rolicama, driblinzima, asistencijama, golovima. Navijači ustaju kada izlazi iz igre uz duge ovacije i skandiranje njegovog imena. To je 20 godina ranije na istom mjestu i istim povodom doživljavao samo Prosinečki.

Međutim, Hajrović odbija ikako isticati sebe i svoj doprinos: 

- Najveća snaga ovog Dinama je što smo klapa, ekipa, prijatelji. Što se sjajno razumijemo na terenu, u svlačionici i u civilu. Naprimjer, mi toliko puno vremena provodimo zajedno i kada nismo u igri ili na treningu. Posjećujemo se, družimo, izlazimo na večere, a i kada naručimo picu u svlačionicu, od toga napravimo doživljaj - ispričao je Hajrović.

Dinamo je zahvaljujući tom timskom duhu uspio prebroditi dvije ključne evropske nedaće: ispadanje na samim vratima Lige prvaka i zaostatak kod Spartaka na utakmici gdje je bio očito bolji od protivnika i došao po bodove za prolazak grupe Evropa lige, ali je umjesto toga mogao do kraja kompromitirati naizgled komfornu situaciju. 

Hajrović smatra da je Dinamo najkarakternija ekipa u kojoj je do sada igrao (Grashopper, Galatasaraj, Verder Bremen, reprezentacija BiH).

- Pa u pogledu toga i zatim toga što je ova ekipa puna mladih igrača, svakako jest. Zbog toga mogu reći da je ovo doista najbolja ekipa u kojoj sam igrao baš zato što je krasi tako veliki duh požrtvovnosti i zajedništva - zaključio je Hajrović za "Index.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.