ASOVI

Edin Džeko u intervjuu za UEFA-u: Nogomet pravi pozitivan imidž našoj državi, cilj nam je plasman na EP

S Ligom nacija je donesena prava odluka

Agencije

Avaz.ba

9.11.2018

Edin Džeko, nogometni reprezentivac Bosne i Hercegovine, govoreći o Ligi nacija, rekao je da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) donijela pravu odluku pokrenuvši ovu ligu koji ima taj takmičarski duh.  

U intervjuu za UEFA-u napadač i kapiten bh. tima govori da je Liga nacija dobra i iz razloga što se kroz nju može plasirati na Evropsko prvenstvo te da je odlična zamjena za prijateljske utakmice.

- Ako me pitate za Ligu nacija, mišljenja sam da je UEFA donijela pravu odluku da napravi ligu koja ima takmičarski duh i koja na kraju može donijeti Evropsko prvenstvo, u slučaju da neko to ne ostvari kroz kvalifikacije. Mnogo je bolje da su ekipe mnogo motiviranije nego li je to slučaj s prijateljskim susretima. Što se mene tiče, velika je razlika igrati prijateljske i utakmice Lige nacija - kaže Džeko.   

Rekao je i da je jedan od ciljeva naše reprezentacije plasman u A diviziju Lige nacija, gdje bi u narednom izdanju igrala protiv najjačih evropskih reprezentacija. Prema Džekinom mišljenju, trenutno su tri reprezentacije dominatne na evropskom kontinentu.   

- Španija je reprezentacija koja je uvijek u vrhu, bez obzira na to što nisu imali dobro Svjetsko prvenstvo. Također, tu je i Njemačka, koja je velesila i može uvijek napraviti tri ili četiri reprezentacije. Mislim da su te reprezentacije, uz naravno Francusku koja je prvak svijeta, u ovom momentu najbolje u Evropi - smatra naš as.    

Dodao je da bi eventualni plasman BiH na Evropsko prvenstvo 2020. godine bio velika stvar i za reprezentaciju, ali i za državu.

- S obzirom na to da bi nam to bilo prvo evropsko takmičenje, sigurno bi to bila velika stvar za reprezentaciju i za BiH. Naime, nogomet posljednjih godina donosi dosta dobrog našoj državi, odnosno pravi pozitivan imidž o njoj - naglašava Džeko.   

Kompletan razgovor s Dijamantom možete pogledati u videoprilogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.