NJEMAČKA

Borusija Dortmund u "Klasikeru" nadigrala Bajern, Kovaču se ozbiljno trese klupa

Derbi 11. kola njemačke Bundeslige

Avaz Sport

10.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+19

U derbiju 11. kola njemačke Bundeslige, Borusija Dortmund je u fantastičnoj utakmici  nakon preokreta pobijedila minhenski Bajern rezultatom 3:2.

Bajern je dobro ušao u meč, a u 5. minuti Alaba nakon prodora po lijevoj strani poslao dobru povratnu loptu, no Riberijev (Ribery) udarac je bio blokiran. Pet minuta kasnije Dortmund je imao veliku priliku preko Rojsa (Reus) koji je sjurio prema Nojereu (Neuer), ali je malo izgubio korak i iz čiste šanse pucao ravno u golmana "Bavaraca". U 15. minuti imali su domaćini novu priliku ali je Larsen poslao malo preslabu loptu pred gol i Nojer je dobro očistio ispred Sanča (Sancho). 

Dvije minute kasnije, gosti iz Minhena pokušali su preko Riberija koji je iz dobre pozicije loše šutirao. Novu priliku za "Bavarci" su imali u 24. minuti kada se Riberi sjajno probio po lievoj strani i pucao, ali je lopta na putu do gola zakačila nekog od nekog igrača u bloku i otišla prema gol-autu. 

Dvije minute kasnije,  Bajern je stigao do vodstva. Gnabri (Gnabry) je lijepo ubacio s desnog krila, a Levandovski (Lewandowski) rutinski glavom zabio za vodstvo "Bavaraca".  I nakon gola tim Nike Kovača nastavio je s napadima.  Riberi je najviše prijetio Borussjinoj odbrani, a u 34. minuti Zagadou je stigao zatvoriti njegov udarac. Do kraja prvog dijela, Bajern je kontrolirao igru i na odmor otišao sa zasluženim vodstvom. 

Borusija je do poravnanja došla u 49. minuti kada je Nojer srušio Rojsa u kaznenom prostoru i Rojs je sam realizirao kazneni udarac za 1:1. "Bavarcima" nije dugo trebalo da dođu u novo vodstvo. U 53. minuti Kimih (Kimmich) je iskoristio gužvu i prebacio loptu na drugu statsivu gdje je Levandovski  bio potpuno sam i samo je glavom pospremio u mrežu domaćina za 1:2. 

U 59. minuti Borusija je imala veliku priliku kada je Rojs dobio savršenu loptu na dva metra od gola i iz mrtve šanse pogodio je Kimiha na crti. Tri minute kasnije, ponovo su domaćini imali veliku šansu. Sančo je pobjegao odbrani "Bavaraca" i ubacio na drugu stativu gdje je prvo Boateng izbio, a onda je Larsen iskosa s tri metra šutirao preko gola. Borusija je do novog poravnanja došla u 67. minuti kada je nakon asistencije Piščeka, Rojs odlično pogodio sami ugao gola "Bavaraca" za 2:2. 

Domaćini su do potpunog preokreta došli u 74. minuti. Vitsel (Witsel) je povukao  kontru i sjajno uposlio  Alkasera (Alcacera) na centru. Španac je sjurio prema Nojeru i majstorski ga prebacio za 3:2. Pokušavali su "Bavarci" svim snagama da dođu do boda, međutim u tome nisu uspjeli i Dortmund je zasluženo slavio. Ovo je Bajernu bio treći ovosezonski poraz, ali i poraz koji bi mogao skupo koštati Niku Kovača na klupi minhenskog kluba. 

FcTables.com
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.