LIGA NACIJA

Švedska pobjedom nad Rusijom ostvarila plasman među elitu, Kosovo i Srbija izborili viši rang

Poznati statusi reprezentacija za naredni ciklus

Švedska ostvarila plasman u A divziju. AFP

J. Alibegović

20.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Večerašnjim utakmicama završena je prva runda Lige nacija te su poznati svi statusi reprezentacija za naredni ciklus ovog novoformiranog UEFA-inog takmičenja

U meču koji nije imao rezultatski značaj, u okviru divizije A Portugal i Poljska remizirali su odigravši 1:1. Andre Silve u 34. minuti donio je vodstvo Portugalcima, da bi u 66. minutu Arkadijuš Milik (Arkadiusz) pogodio s bijele tačke za izednačenje i konačan rezultat. Treba reći da je Portugal od 63. minute igrao s igračem manje pošto je Pereira zaradio direktan crveni karton. 

Švedska je u Štokholmu u direktnom okršaju savaladala Rusiju golovima Viktora Lindelofa (Victor) iz 41, te Markusa Berga (Marcus) iz 72. minute te izborila plasman među elitu.  

Srbija je u Beogradu pobijedila Litvaniju s 4:1, te se plasirala u diviziju B. Srbija je povela autogolom Zulpe u 51. minuti, na 2:0 povisio je Aleksandar Mitrović sedam minuta kasnije. Litvanija je smanjila golom Deimantasa Petravičijusa (Petravicius) u 64. minuti. U 71. minuti utakmice Aleksandar Prijović pogodio je za 3:1, a konačnih 4:1 postavio je Adem Ljajić tri minute kasnije.  

Rumunija u Podgorici bila bolja od Crne Gore 1:0. Pobjedonosni gol za Rumune postigao je Cukudean (Tucudean) u 44. minuti, ali su Rumini završili kao drugoplasirani i ostat će u C diviziji. U 74. minuti Marko Janković  promašio je penal za Crnu Goru. 

U diviziji C Škotska je nakon preokreta savladala Izrael rezultatom 3:2. Izraelci su poveli golom Biram Kajala (Kayal) u 9. minuti, da bi Džejms Forest (James Forrest) het-trikom (34., 43. i 64. minuta) svojoj zemlji donio plasman u drugu najjaču diviziju. Konačan rezultat postavio je Eran Zahavi u 75. minuti. 

Kosovo je u Prištini u historijskom meču savladalo Azerbejdžan rezultatom 4:0, te ostvarilo plasman u C diviziju. Het-trik za Kosovo postigao je Arber Zeneli koji je pogađao u 2., 50. i 76, te Rahmani (Rrahmani) u 61. minuti meča.

Farska ostrva i Malta su u okviru posljednje D divizije podijelili bodove odigravši 1:1.

Sada možemo reći da su najjaču diviziju napustile reprezentacije Njemačke, Islanda, Poljske i Hrvatske, dok će njihova mjesta u narednom ciklusu zauzeti Ukrajina, Danska, Švedska, te reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Iz divizije B ispale su Slovačka, Turska, Sjeverna Irska i Island, dok su plasman u drugu najjaču diviziju osigurale Finska, Norveška, Škotska i Srbija.

U najslabiju diviziju D odlaze Albanija, Estonija, Slovenija i Litvanija, dok su se Gruzija, Bjelorusija, Makedonija i Kosovo plasirali u diviziju C.

Odranije je poznato da su Švicarska, Portugal, Engleska i Holandija kao pobjednici grupa u diviziji A osigurali plasman na završni turnir novog takmičenja koji će se održati od 5. do 9. juna 2019. godine u Portugalu, odnosno, ove reprezentacije ostaju u borbi da se zaobilaznim putem, mimo redovnih kvalifikacija, plasiraju na EURO 2020. godine. Žrijeb polufinalnih parova bit će obavljen 3. decembra u Dablinu, dan nakon što se odrede grupe u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2020. godine.

Pobjednici B, C i D grupa plej-of će odigrati od 26. do 31. marta 2020. godine, odnosno poslije završetka kvalifikacija za EURO 2020. Ukoliko neki od pobjednika grupa B, C i D bude osigurao plasman kroz kvalifikacije, u martovskom plej-ofu neće učestvovati, već će ga zamijeniti prva najbolje rangirana selekcija iz te grupe koja nije osigurala plasman kroz kvalifikacije.  

Od ishoda Lige nacija, odnosno broja osvojenih bodova, zavisi i sastav šest jakosnih grupa za žrijeb za EURO 2020, a za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine se zna da će biti smještena u drugoj jakosnoj grupi. 

Od reprezentacija iz regiona, Hrvatska će biti u prvom šeširu, Srbija u trećem, Slovenija i Crna Gora u četvrtom, dok će se Makedonija naći u petom. Tako je potencijalno moguće da nakon dugo vremena na žrijebanju 2. decembra u Dablinu bude formirana grupa ''bivše Jugoslavije''. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.