USPJEH

Sarajevo: Čeferin i Begić otvorili novu zgradu NSBiH vrijednu 10 miliona KM

Čeferin i Begić otvorili nove prostorije NSBiH. S. Saletović

Piše: Avaz Sport

22.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin i prvi čovjek NSBiH Elvedin Begić danas su službeno otvorili novo sjedište krovne kuće fudbala u BiH, u prisustvu velikog broja, kako domaćih tako i stranih zvanica.

Prvi čovjek bh. fudbala Elvedin Begić zahvalio je svima koji su pomogli da se ovakva jedna ideja realizira.

- Svaka ideja, pa tako i ova, izgledala je na početku ludo. Nismo dozvolili da nas pojedinci sputavaju - kazao je Begić.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je istaknuo da će UEFA i dalje nastaviti pomagati NSBiH.

- Postali ste bogatiji za još jedan sportski objekt i on predstavlja novi korak za razvoj fudbala u ovoj zemlji. Nogometni svijet se divi rezultatima koje ste ostvarili u Ligi nacija, a prolazak u A diviziju je veliki uspjeh. Imate Edina Džeku i Miralema Pjanića, jedan postiže golove kao od šale, a drugi... Nisam vidio da se nekome Ronaldo sklanja da izvede slobodan udarac - rekao je prvi čovjek UEFA-e.

Među prisutnima na ovom događaju između ostalog je bio i izaslanik Đanija Infantina (Giani Infantino), predsjednika FIFA-e, koji, nažalost, nije mogao doći. 

- Čestitao bih svima u BiH na odličnim rezultatima u Ligi nacija. Želimo da se ovako nastavi - kazao je Bjorn Vasalo (Vassallo), izaslanik Infantina.

Također, prisutni su bili Duško Bajević, Emir Spahić, predsjednik FS Crne Gore, Muhamed Konjić, Bilal Šuman i mnogi drugi.

Nova zgrada Saveza se nalazi u Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu (bivša zgrada Geodetskog zavoda).

Inače, za kupovinu i adaptaciju zgrade NSBiH dobio je od UEFA-e devet miliona KM te milion KM od Svjetske nogometne asocijacije (FIFA). To su sredstva iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovine zgrada nacionalnih saveza i nisu se mogla trošiti u druge svrhe.

Najveći dio novih prostorija koristit će NSBiH, a predviđeno je da se izdaje dio koji prevazilazi potrebe Saveza.

U sklopu nove zgrade Saveza nalazi se kongresni centar s tri sale, muzej, trofejna sala, fan-šop, restoran s kuhinjom, podzemna garaža i vanjska parking-mjesta za ukupno 80 vozila te fontana, zelene površine... Kancelarijski prostori usklađeni su s potrebama generalnog sekretarijata. 

- FIFA i UEFA ne grade stadione, one samo pomažu, a na lokalnim zajednicama je realizacija. One nisu spremne ni struju postaviti na stadion. Na osnovu novih sponzora ćemo dobiti nove mogućnosti - kazao je Begić.  

Čeferin je kazao da će pomagati svima.

- Cijela Evropa je jedinstvena po tom pitanju, UEFA sada radi na preciziranju pravila i mi imamo sredstva koje dajemo savezima. Na Savezu je odluka gdje će investirati. Mi ćemo pomagati svim savezima, a na NSBiH je da odluči šta je najbitnije.  

Liga nacija je ispala bolje nego što smo očekivali, svi prate Ligu nacija, to je fenomenalno takmičenje. Mi ne planiramo regionalne, mi planiramo novo evropsko takmičenje, ali to neće biti regionalna liga. Superliga je fikcija, medijski spin. Najveći klubovi su rekli da neće. To je smrt za fudbal. Ja dok sam na čelu UEFA-e, od toga nema ništa - kazao je Čeferin. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.