NJEMAČKA

Adi Musić: Šehić i Pirić su već okrenuli novu modernu stranicu branjenja

Svojevremeno svlačionicu dijelio s danas najboljim igračem svijeta Lukom Modrićem

Beč: Pirić, Musić i Šehić. Avaz

J. Alibegović

6.12.2018

Zagrepčanin Adi Musić trener je golmana s drugačijom vizijom i pogledom na današnji nogomet. Svoje prve nogometne korake započeo je sa sedam godina, a već sa 17 bio je član zagrebačkog Dinama, gdje je svlačionicu dijelio s danas najboljim igračem svijeta Lukom Modrićem.

Brojne povrede

Zbog brojnih povreda bio je prisiljen rano prekinuti nogometnu karijeru, već sa 23 godine.

Danas ima svoju vlastitu akademiju za golmane u Minhenu, a kroz svoj način rada izbacio je sedam golmana u Bundesligu.

- Kraj igračke karijere me nije spriječio da ne nastavim dalje sa radom, ali s mlađim naraštajima, i da prenosim znanje koje sam stekao. Zato sam otvorio vlastitu akademiju u Minhenu, gdje radim s mladima, od kojih je sedam golmana našlo svoju sreću u Bundesligi - ponosno ističe Musić.

Sarađivao je s velikim klubovima poput Real Madrida, Juventusa, Benfike, Nanta, a sve radi edukacije mladih čuvara mreže.

- Godinama radim na edukaciji i usavršavanju iz tog razloga posjećujem najveće klubove svijeta i učim od najboljih golmana svijeta kao što su Nijemac Manuel Nojer iz Bajerna, Slovenac Samir Handanovič iz Intera, Urugvajac Fernando Muslera iz Galatasaraja... – govori Musić.

U razgovoru za naš list, Musić je otkrio koje su vještine najpotrebnije današnjim golmanima.

Čitanje igre

- Mladi nikada ne treba da odustaju od svojih ciljeva, ma koliko to teško bilo. Ono što je danas najpotrebnije modernom golmanu je igra nogom, komunikacija, verbalna i neverbalna, čitanje igre, postavljanje i još puno drugih elemenata zbog kojih nije nimalo lako biti među najboljima.

A među njima su svakako naši Ibrahim Šehić i Kenan Pirić, golmani koji su svojim radom, odbranama i stavom već okrenuli novu modernu stranicu branjenja i pokazali svijetu da i mi imamo vrhunske kvalitetne čuvare mreže koji konkuriraju najboljima - naglašava Musić.

Posjeta “Zmajevima” u Beču

Kada je BiH nedavno gostovala Austriji u Beču, Musić je iskoristio priliku i susreo se s golmanima “Zmajeva” Ibrahimom Šehićem, Kenanom Pirićem i Kenanom Hasagićem.

- Bilo mi je čast posjetiti Ibrahima Šehića, Kenana Pirića i Kenana Hasagića, gdje smo razmijenili mišljenja i razgovarali o modernim tehnikama i taktikama svjetskih golmana - govori Musić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.