EKSKLUZIVNO

Nolberto Solano, nekadašnja zvijezda Njukasla, iz Lime za "Avaz": Džeko bi kod Gvardiole bio još bolji u Sitiju

Piše: Goran ŠUMAR

11.1.2019

Peruanac Nolberto Nobi Solano (44), koji je trenutno trener fudbalske reprezentacije Perua, u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" prisjetio se gostovanja s Njukaslom na Koševu.

Sa veoma susretljivim Solanom razgovarali smo o mnogim temama. Pokazao je veliko znanje o bh. fudbalu, našoj reprezentaciji, ali i pojedincima kao što su Safet Sušić, Miralem Pjanić, Edin Džeko...

Težak meč

- Kao prvo, želio bih zahvaliti "Avazu" što se nakon 17 godina ponovo mogu predstaviti ljubiteljima fudbala u BiH - na početku razgovora rekao je Solano.

Znači li to da se sjećate 2002. godine, kada ste sa "Svrakama" igrali u Sarajevu protiv Željezničara u kvalifikacijama za Ligu prvaka?  

- Da, kako da se ne sjećam. To je jedna od utakmica koja će mi ostati u sjećanju. Prije dolaska u Sarajevo znali smo da je vaša zemlja bila u ratu, ali nismo znali šta nas tamo očekuje. Svi smo bili radoznali.

Trener Bobi Robson (Bobby) dobro nas je spremio za tu utakmicu. Željezničar nismo smjeli potcijeniti ni po koju cijenu, jer smo znali da na vašim prostorima uvijek ima dobrih igrača i trenera. Golman Željezničara (Kenan Hasagić, op. a.) tada je imao veoma dobar dan, jer je odbranio nekoliko mojih i šuteva Alana Širera (Shearer).

Sjećam se i tada mladog trenera kluba iz Sarajeva, zaboravio sam mu ime (Amar Osim, op. a.), koji je maksimalno motivirao ekipu, ali mi smo ipak uspjeli pobijediti sa 1:0, tako da nam je bilo mnogo lakše u revanšu.

Prije sedam godina, nakon uspješne igračke karijere, od Boke juniors i Njukasla do Aston vile i Vest Hema, počeli ste trenersku u peruanskom Univerzitariju, a već drugu godinu ste trener nacionalnog tima Perua.

- Ponosan sam na to što je reprezentacija Perua, nakon 32 godine, ponovo izborila plasman i igrala na Svjetskom prvenstvu. To je izazvalo neopisivu, neviđenu euforiju u cijeloj zemlji, tako da sam ponosan što sam i ja bio dio te priče.

Jeste li imali priliku gledati reprezentaciju BiH?

- Da, ali do sada samo na TV-u. Međutim, nadam se da ćemo se sresti na sljedećem Mundijalu u Kataru. Selektora Prosinečkog poznajem kao igrača, bio je svjetska klasa.

Ko uspije da igra za Real i Barcelonu suvišno je komentirati njegove fudbalske kvalitete. Negdje sam pročitao da je bio bolestan i da je bio u bolnici. Nadam se da je sada sve uredu, želim mu brz oporavak i povratak na teren.

Čuli smo da odlično poznajete bh. fudbal.

- Bosanski fudbal poznajem više preko igrača koji igraju u inozemstvu, od Edina Džeke i Miralema Pjanića do Muhameda Bešića i Asmira Begovića. Znam i da imate mnogo igrača u njemačkoj Bundesligi. Džeko i Pjanić su igrači svjetske klase. Šteta što Džeko nije i dalje u Mančester sitiju, mislim da bi kod sadašnjeg trenera Pepa Gvardiole (Guardiola) još više pokazao. A Pjanić me pomalo podsjeća na mene. On je motor igre Juventusa.

Pošto sam često u Engleskoj, jer poslije puno godina provedenih tamo, to mi je druga domovina, redovno pratim tamošnje utakmice. Znam da je Begović bio u Čelziju, to sve govori o njemu, ali je imao peh da je tada ispred sebe imao izvrsnog Tibu Kurtou (Thibaut Courtois), tako da nije mogao više da pokaže. Što se tiče Bešića, znam da je veoma srčan, agresivan.

Ne znam zašto je morao da ode iz Evertona, ali poslije dobrih igara u Midlsbrou mislim da će se vratiti u Everton, jer je pokazao da zaslužuje igrati u Premijer ligi. Što se tiče vaše lige, nešto znam preko mog menadžera, Argentinca Oskara Viljona (Villon), koji u posljednje vrijeme često boravi u BiH, u Mostaru.

 Veliki biznis

Znate li da je otac Zlatana Ibrahimovića iz Bosne?

- Da, to mi je pričao moj prijatelj, Bosanac iz Ključa. Imao sam priliku da u Boki igram s najvećim igračem svih vremena, to je Dijego Maradona (Diego), ali Zlatan je nešto posebno. Ne samo kao fudbaler. Zlatan je Zlatan, šteta što nije igrao za vašu reprezentaciju. Sa Zlatanom i Džekom imali biste najbolji napad na svijetu.

Biste li kao trener radili u BiH?

- U fudbalu je kao u životu, nikad se ništa ne zna unaprijed. Ali, ako bi mi se ukazala prilika, zašto da ne? Mislim da bih imao šta da pokažem. Međutim, trenutno sam zadovoljan mojim poslom u reprezentaciji Perua.

 Kako komentirate današnji fudbal, ne samo na terenu nego i astronomske transfere. Koliko biste Vi danas, kao igrač, vrijedili?

- Fudbal je sve brži i brži, nema puno vremena za razmišljanje. Sve se svodi na to da se sa što manje kontakata dođe do protivničkog gola. Nivo fizičke spreme je danas puno viši nego prije desetak godina.

Mislim da bih ja danas vrijedio više od 100 miliona (osmijeh, op. a.). Cijene su nerealne, ali fudbal je danas veliki biznis, kako na terenu tako i van njega. Mislim da sadašnje cijene igrača nisu dobre za budućnost fudbala.

Radujem se zbog Modrićevog izbora 

Je li Hrvat Luka Modrić u konkurenciji Lionela Mesija (Messi), Kristijana Ronalda (Cristiano), Kilijana Mbapea (Kylyan Mbappe) zaslužio da bude proglašen najboljim igračem svijeta?

- O toj temi se mnogo raspravlja u fudbalskim krugovima. Svi nabrojani igrači su zaslužili titulu najboljeg, možda bih tu dodao još i Francuza Antoana Grizmana (Antoine Griezmann). Međutim, Luka je prošlu sezonu odigrao izvrsno, ne samo u Realu.

Veliki uspjeh je uspjeh s Hrvatskom doći do finala Mundijala. Da je kojim slučajem Hrvatska u Rusiji osvojila zlatnu medalju, ne bi bilo nezasluženo. A Luka je vođa i motor tog tima, tako da se izuzetno radujem zbog njega.

Balkanski Maradona

Ivica Osim, Vahid Halilhodžić, Vladimir Petković, Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Duško Bajević, Mehmed Baždarević su velika imena bh. nogometa koja Solano dobro poznaje.

- Faruka i Safeta se sjećam još kao igrača. Čuo sam da su Safeta zvali balkanski Maradona. Mislim da je on bio selektor BiH u Brazilu 2014. godine, što je vaš, čini mi se, i najveći uspjeh. Vahid je bio u Alžiru. Respekt, mala ste zemlja, a imate tako puno kvalitetnih igrača i trenera - konstatira Solano i dodaje:

- Petković je izvanredan stručnjak, to pokazuju i uspjesi reprezentacije Švicarske. Prije Mundijala 2018. analizirao sam reprezentaciju Švicarske kao mogućeg protivnika. Znam da mnogo radi na taktici, a čuo sam i da je veliki motivator.

Boravio u Ključu

Solano nam je rekao da planira ponovo doći u Bosnu i Hercegovinu.

- Sarajevo i Mostar imam namjeru posjetiti ubrzo, ovoga ljeta, sa mojim menadžerom Oskarom i prijateljem Bosancem Hamidom Jakupovićem iz Ključa. Posebna mi je želja da se upoznam sa ljepotama Sarajeva - kaže Solano i otkriva nam da je nedavno kratko boravio u Ključu.

- Nisam imao vremena da ostanem duže, tako da nisam vidio puno. Samo smo skoknuli iz Zagreba - kaže Nolberto.

Dijegov nasljednik 

Kada ste igrali za Boku s Maradonom, slavni Argentinac je izjavio da ćete biti njegov nasljednik? 

- Možda sam u igračkoj karijeri mogao postići i više, ali volio sam život. Posebno slatki. Kasno je da se sada vraćam na to. Idemo dalje.

Privukla ga muzika

Nobijeva životna priča počinje u Limi. Rođen je 12. decembra 1974. godine kao najmlađe od sedmero djece u porodici. Na ulicama glavnog grada Perua i dijela Lime gdje je odrastao, Kaljao, nije bilo lako živjeti, jer je Peru poznat po velikoj proizvodnji kokaina...

Međutim, njegovu pažnju kao školarca privukli su umjetnost i fudbal. U školskom orkestru želio je svirati saksofon, ali pošto su imali samo jedan, koji je već već bio rezerviran, "zadužio" je trubu i ostao vezan za nju i danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.