INTERVJU

Vahid Halilhodžić za "Avaz": Mnogo je lijepih stvari koje mi daju volju za rad

Od mog dolaska, poslije PSG-a, mi smo najefikasnija ekipa u Prvoj diviziji, rekao je legendarni Vaha

Halilhodžić: Do kraja mjeseca još sedam utakmica

Piše: G. ŠUMAR

12.1.2019

Nant našeg stručnjaka Vahida Halilhodžića odlično je otvorio 2019. godinu. 

Nakon uvjerljive pobjede (4:1) u Kupu Francuske protiv drugoligaša Šatoroa, u prvenstvu je uvjerljivo savladan (2:0) i četvrtoplasirani Monpelje, koji se bori za mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Efikasan tim

- Odakle smo krenuli, ovo su i više nego izvanredni rezultati - u razgovoru za „Dnevni avaz" rekao je legendarni Vaha.

Naglašava da je nakon njegovog dolaska ekipa Nanta, poslije nedodirljivog Pari Sen Žermena, najefikasnija ekipa u Prvoj diviziji francuskog prvenstva.

- To je nešto fantastično. A prije mog dolaska Nant je imao veliki problem i s postizanjem golova. Ima puno lijepih stvari koje mi daju volju i nadu za daljnji rad, napredovanje, odnosno još bolje sutra. To je vrlo bitno za grupu koja želi nešto napraviti, poslije teškog početka i problema - kaže Halilhodžić, koji je kao trener u Francuskoj vodio i PSG.

Harizmatični bosanskohercegovački nogometni stručnjak, podsjetimo, preuzeo je Nant nakon osmog kola na predzadnjem mjestu sa samo šest bodova.

Međutim, brzo je konsolidirao mnoge stvari, tako da su "Kanarinci", uz utakmicu manje, trenutno jedanaestoplasirani, sa samo tri boda manje od sedmoplasiranog Strazbura, odnosno četiri od šestoplasiranog Marseja...

- Pred nama je težak raspored, od nedjelje, 13. januara, do kraja mjeseca igramo još sedam utakmica. Prema tome, januar će umnogome odlučivati kakvu ćemo imati sezonu. Bit će veoma teško, jer nemamo toliko širok, a kvalitetan kadar - kaže bivši igrač i trener mostarskog Veleža.

Veliki porezi

Već dugo, od 2011. godine i odlaska Miralema Pjanića iz Liona u italijansku Romu, u Prvoj ligi Francuske nema naših igrača, te smo Halihodžića pitali zašto je to tako?

- To je teško pitanje. Naši najbolji igrači vjerovatno traže druge destinacije, koje su finansijski interesantnije. Ovdje, u Francuskoj, veliki su porezi - 50 posto od ukupnih primanja.

Možda je to jedan od razloga, a također možda se ovdašnji klubovi ni ne interesiraju za naše igrače, kojih nema na ovom tržištu. Teško je precizno odgovoriti na to vaše pitanje. Ipak, danas svi klubovi traže igrače po cijelom svijetu - konstatira šef stručnog štaba Nanta.

Na pitanje je li imao priliku pratiti našeg mladog reprezentativca iz drugoligaša Sošoa Ermedina Demirovića, Vaha, koji je 2004. godine u PSG-u trasirao evropski put Vedadu Ibiševiću, odgovara:

- Nisam, ali o njemu sam čuo dobre kritike, da igra, da nije loš. Mislim da je polovinom decembra dobio crveni karton (Red Star - Sošo 3:0, op. a.). Inače, vrlo malo pratim Drugu ligu, jer nemam za to vremena. Kad mi igramo, igraju i oni - rekao je Halilhodžić.

PSG je favorit u Ligi prvaka 

Pari Sen Žermen je nedodirljiv u Francuskoj, ali pitanje je može li ove godine napraviti iskorak u evropskoj Ligi prvaka?

- Ako PSG ove godine ne napravi iskorak u Ligi prvaka, a to je u najmanju ruku finale, teško da će to uraditi kasnije. Individualno imaju najkvalitetniju ekipu, međutim, osvajanje Lige prvaka ne zavisi samo od dva-tri igrača nego čitave grupe.

Liverpul, Mančester siti, Barcelona imaju, također, kvalitetne igrače - rekao je Halilhodžić i dodao da je PSG, ipak, favorit za osvajanje Lige prvaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.