NOGOMET

Ermedin Demirović: U Španiji mogu pokazati više nego u Francuskoj

Neizbježna tema u razgovoru bio je naš državni tim

Goran ŠUMAR

27.1.2019

Naš reprezentativac Ermedin Demirović (20), koji će do kraja sezone igrati na posudbi u Almeriji, jučer je u domaćem porazu (0:1) od Osasune debitirao u španskoj Segundi. Ušao je na teren u 62. minuti.

Talentirani Demirović je, podsjetimo, kao fudbaler Alavesa prvi dio ove sezone proveo na posudbi u francuskom drugoligašu Sošou, gdje je odigrao 17 utakmica i postigao četiri gola.

Stil igre


- Super sam se snašao u novoj sredini - u razgovoru za „Dnevni avaz“ rekao je Demirović, te dodao:

- Novi saigrači su me odlično prihvatili, svi su super prema meni. Non-stop razgovaram s njima na španskom, tako da je odmah sve lakše.

Jedan od naših najtalentiranijih fudbalera ističe da mu odgovara španski stil igre.

- To je moj stil igre, koji mi super odgovara, tako da ovdje mogu pokazati više nego u Francuskoj. Ovdje se igra puno ofanzivnije, presinga, sa centaršutevima na špica - kaže Demirović, koji je trebao debitirati u Segundi prije sedam dana protiv Kadiza (0:0).

Međutim, zbog administrativnih problema sa Sošoom, to se nije dogodilo.

- Iz Sošoa nisu htjeli potpisati papire da odem iz tog francuskog kluba. Jednostavno, željeli su da me zadrže, tako da nisam mogao igrati protiv Kadiza - objašnjava Demirović.

Već u prvoj utakmici za novi klub, istina prijateljskoj, bio je strijelac.

- U srijedu smo remizirali (1:1 – op. a.) sa danskim Norsjelandom, a ja sam bio jedini strijelac za Almeriju.

U razgovoru s Demirovićem saznali smo da je on prvi inicirao promjenu sredine.

Novi trener

- Otkako je u Sošo došao novi trener (Omar Daf, 25. novembar 2018. godine – op. a.), to više nije bilo to, onako kako sam ja to želio. Također, i iz Alavesa su se složili s mojom odlukom odnosno, kako su rekli, da je bolje za mene da igram negdje bliže.

Mogao sam ostati u Alavesu kao treći napadač pa da onda čekam svoje minute za igru, ali onda smo sjeli za sto svi zajedno i moj menadžer te odlučili da odem u Almeriju, koja je insistirala da dođem - rekao je Demirović, koji je imao još ponuda za posudbu.

- Zvalo me je još nekoliko drugoligaša i jedna ekipa iz Primere, ali zbog stila igre, kao i spomenutog insistiranja, odlučili smo se za Almeriju. Mislim da smo odabrali klub čija igra mi najviše odgovara – za kraj dodaje velika nada bh. fudbala. 

Nemamo imperativ

Almerija nema veliki zaostatak za klubovima koji su na mjestima koja vode u plej-of za plasman u Primeru.

- Idemo od utakmice do utakmice. Plasman u viši rang nije nam imperativ, a ako nam se ukaže prilika za plasman u plej-of, odnosno budemo igrali onako kako to želimo, zašto ne – kaže Demirović.

A i(li) U-21 tim

Neizbježna tema u razgovoru s Demirovićem je naš državni tim.

- Ne znam još za koju selekciju ću igrati, to jeste hoću li ponovo biti pozvan za A ili U-21 tim - rekao je Demirović i dodao:

- Međutim, gdje god da budem pozvan, jedva čekam da i u mojoj Bosni pokažem šta znam i mogu.

Na našu konstataciju da je selektor naše A selekcije Robert Prosinečki, nakon posljednjih reprezentativnih utakmica protiv Austrije (0:0) i Španije (0:1) najavio da i dalje računa na njega, jedan od naših najtalentiranijih fudbalera kaže:

- To bi bilo baš super, nešto najbolje što bi mi se moglo dogoditi u ovoj godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.