NOGOMET

Raspad sistema u Turskoj: Klubovi dužni 2,3 milijarde eura, spašava ih država

Galatasaraj izbačen iz Evrope

Dug Fenerbahčea prije početka sezone iznosio 620 miliona eura. Twitter

index.hr

30.1.2019

Turska vlada dogovorila je s turskim bankama model refinansiranja najvećih turskih klubova koji godinama posluju u ogromnom minusu.

Turski klubovi zajedno su dužni 2,3 milijarde eura, ali većina tog duga otpada na četiri najveća kluba: Galatasaraj, Fenerbahče, Bešiktaš i Trabzonspor. 

Slavni Fenerbahče je prije početka ove sezone u minusu bio 621 milion eura, zbog čega je morao rasprodati pola tima.

Fener je dotuklo dugogodišnje davanje milionskih ugovora igračima koje bi dovodili iz najjačih liga za ogroman novac. Trošilo se na sve strane, dizali su se krediti, a novca za vraćanje istih nije bilo. 

Iako je golemo, tursko nogometno tržište nije moglo proizvesti dovoljno profita da bi se klubovi namirili, a nije bilo ni adekvatnih evropskih rezultata koji bi donijeli osjetniju zaradu.

Tako su Fenerbahče i Galatasaraju godinama završavali sezone s 50-ak miliona eura minusa, a divljanje s finansijama i kršenje fer-pleja koštalo je Galatasaraj izbacivanjem iz Evrope u sezoni 2016./2017. 

U većini turskih klubova navijači imaju pravo glasa i biraju predsjednike, no oni su kampanje usmjeravali isključivo prema sportskim rezultatima ne misleći pritom na finansije, što ih je dovelo do ove situacije.


Osim toga, i nogomet kao i sve grane turskog gospodarstva jako je pogodio drastični pad turske lire kojoj je vrijednost u prošloj godini pala za trećinu. 

Klubovi više ne mogu vraćati kredite pa su im banke, odnosno Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), odlučile izaći ususret.

- Klubovima dugovi neće biti otpisani niti će dobiti povoljnije uvjete od nekih drugih grana. No, zaustavit ćemo gomilanje duga i omogućiti im mehanizme da lakše plaćaju svoje obaveze jer ovakav sistem više nije održiv - rekao je predsjednik turskog saveza Jildirim Demiroren (Yildirim Demirören).

Takve vijesti dobro su utjecale na vrijednost klubova pa je Galatasaraju cijena dionica skočila za 7,4, Bešiktašu za 5,7, a Fenerbahčeu za 4,1 posto. No, iako su klubovi pozdravili takvu inicijativu vlade, članovi opozicije smatraju da je riječ isključivo o predizbornom triku uoči izbora ovog oktobra budući da Erdoan ima veliku podršku među navijačima Galatasaraja i Fenerbahčea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.