EKSKLUZIV

Horhe Rafo: Džeko i Pjanić su popularni i u mojoj domovini Argentini

Piše: Goran ŠUMAR

1.2.2019

Pedesetčetverogodišnji Argentinac Horhe Oskar Rafo Hofmajster (Jorge Oscar Raffo Hofmeister), direktor Akademije Šahtjora iz Donjecka, u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” otkrio je razloge dolaska u Bosnu i Hercegovinu te je komentirao naše najbolje igrače, državni tim...

Prelijep grad


- Baš ste me ugodno iznenadili pozivom. Nedavno, kad sam bio u Bosni djelimično službeno, a djelimično i privatno, jer sam posjetio nekoliko prijatelja iz Sarajeva i Ključa, vidio sam da svi čitaju “Avaz” - rekao je Rafo na početku razgovora te je dodao:

- Tokom boravka u Bosni, posjetio sam FK Mladost (Doboj Kakanj, op. a.), gdje sam upoznao predsjednika kluba Mensura Mušiju. Prema njemu imam veliki respekt, jer sam vidio šta je sve uspio sam sa jednim malim klubom. U posjeti Mladosti bio sam sa mojim prijateljem, Argentincem Oskarom Viljonom i Sanelom Mašićem. Ne bih otkrivao više detalja, a vi ćete biti prvi koji će saznati ako bude nešto novo.

Ovom prilikom bih zahvalio i mojim prijateljima Seji Selmanu i Samiru Tataragiću na srdačnom dočeku u Sarajevu, gdje sam probao i ćevape na Baščaršiji. Izvrsni su... Također, ne mogu a da ne konstatiram i to da je Sarajevo prelijep grad.

Zašto ste poslije dugogodišnjeg rada u Akademiji slavne Barcelona te u omladinskom pogonu Boka juniorsa prihvatili ponudu kluba iz Donjecka?

- Kao prvo, bila mi je čast i zadovoljstvo raditi u dva tako velika kluba kao što su Barca i Boka. U Barceloni su, poslije lansiranja Lea Mesija, odlučili da neće više dovoditi mlade igrače iz Argentine i tako ih odvajati od njihovih porodica, što je protivno i novim pravilima Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), nego da je mnogo jednostavnije da naprave Akademiju u Argentini. Tako sam ja dobio priliku da četiri godine budem direktor Barcelonine akademije.

A u Boki sam proveo nekoliko godina. Za to vrijeme smo proizveli mnoge igrače, koji su postali profesionalci i danas igraju u mnogim klubovima svijeta, ne samo u Boki. Neki su čak postali reprezentativci.

Inače, veliko mi je zadovoljstvo raditi sa mladim igračima i prenositi im moje znanje i iskustvo. Nije mi teško da na terenu provedem i po 10 ili 12 sati dnevno kako bih što bolje usavršio mladog igrača. Jer, u današnje vrijeme nije dovoljno samo dobro igrati fudbal.

Srna, Sušić...

Šahtjor je, zbog rata i političke situacije u Ukrajini, morao napustiti Donjeck... Kakve sada imate uvjete za rad?

- Da, nažalost, morali smo napustiti Donjeck tako da sada s omladinskim pogonom boravimo u Kijevu, gdje su uvjeti isto izvanredni. No, želimo da se što prije vratimo u Donjeck.

Koliko poznajete bh. fudbal, odnosno naš državni tim?

- Ko ne poznaje Edina Džeku i Miralema Pjanića, dvojicu vrhunskih igrača?! Oni su popularni čak i u mojoj Argentini. Također, vaš trener Robert Prosinečki bio je veliki igrač. Nadam se da će s vašom reprezentacijom imati isto toliko uspjeha kao što je imao dok je bio igrač.

Znate li da je Dario Srna, nekadašnja zvijezda Šahtjora i bivši dugogodišnji kapiten reprezentacije Hrvatske, imao pravo da igra za reprezentaciju BiH, jer mu je otac Bosanac?

- Srna je velika ličnost, bio je vrhunski igrač, a takav je i kao čovjek. On je legenda u Šahtjoru. Uvijek mi je drago kad se sretnem s njim... Šteta je što nije igrao za Bosnu, jer biste s njim bili još bolji.

Poznajete li nekog starijeg bh. igrača ili trenera?

- Sjećam se Safeta Sušića, Faruka Hadžibegića, Hasana Salihamidžića, sadašnjeg direktora Bajerna, Sergeja Barbereza… Vahid Halilhodžić je uspješan i kao trener, dok Vladimir Petković radi odlične stvari sa Švicarskom. Slobodno mogu konstatirati da imate dosta kvalitetnih igrača i trenera, a tako ste mala država.

Mostarski navijači

- Moj bivši učenik Dario Fereira (Fereyrra) trenutno je igrač mostarskog Veleža. Kad sam čuo da je u BiH, bio sam u prvi mah iznenađen, jer me čudi da nije dobio profesionalni ugovor, uz dužno poštovanje, u nekom jačem evropskom klubu. Trenirao sam ga u Barceloni, a poslije sam ga odveo u Boku... Radi se o veoma talentiranom igraču, koji i fizički i taktički ima potencijal da napravi dobru karijeru. U Boki su ga zvali Filip Lam... Često sam u kontakt s njim. Rekao mi je da je veoma zadovoljan u Veležu, koji je veoma organiziran klub. Navodno su i treninzi dobri tako da ima i tu šta da nauči, a najviše je oduševljen navijačima “Red Armyjem”. Oni ga, kako kaže, podsjećaju na argentinske navijače, koji su isto tako vatreni - rekao je Rafo.

Ponovo dolazim naljeto

Kad Vas ponovo možemo očekivati u BiH? 

- Naljeto... Obećao sam to mojim prijateljima Seji i Samiru, a moram otići i do Ključa da vidim Hamića Jakupovića, s kojim se uvijek rado sretnem. Ako dobijem poziv, posjetit ću i vašu redakciju - rekao je Rafo.

2017.

godine stigao je argentinski stručnjak u redove ukrajinskog velikana

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.