FUTSAL

Švicarci savladali Škotsku i mogu se nadati prolazu u naredni krug

D. J.

1.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U prvom susretu 3. kola preliminarne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu 2020. godine, Švicarska je večeras pred oko 100 gledalaca u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" porazila Škotsku s 4:1 (4:0).

Strijelci za Švicarsku bili su Evangelos Marcoyannakis u 1. i 18., Alessandro Facchinetti u 12, Janik Huber u 18., dok je za Škote jedini strijelac bio Scott Smith u 39. minuti.

Švicarska nakon ovog trijumfa ima šest bodova te je izvjesno osigurala drugu poziciju u grupi F i nastavak takmičenja najesen u glavnoj grupoj fazi. To im može ugroziti samo eventualni poraz BiH od Turske u zadnjem meču ovog turnira, koji se večeras igra s početkom u 20.00 sati.

BiH, naime, ima šest bodova pa bi, u slučaju da večeras ne izgubi od Turske, sigurno bila prva, a Švicarska druga. Čak i u slučaju trijumfa Turske nad BiH, ali koji ne bi bio izražen i tako velikom razlikom, kada bi se zatvorio krug od tri ekipe s po šest bodova BiH bi bila prva.

BiH je, naime, dobila Švicarsku s čak 7:1 te u prva dva meča ostvarila ukupnu gol-razliku od 17:2, dok Turska ima gol-razliku 6:6. Međutim, u slučaju večerašnje pobjede nad BiH, Turci bi prestigli Švicarsku, koja ima gol razliku 8:10.

Švicarci bi u krugu od tri ekipe sa po šest bodova, kada bi odlučivala njihova međusobna gol-razlika, zbog visokog poraza od BiH, vjerovatno bili najslabiji.

Zato bi bh. tim, u slučaju i poraza od Turske s malo golova razlike, gotovo izvjesno završio kao prvi te turnir nastavio kvalifikacijama u oktobru u Dubrovniku (Hrvatska), a Turska bi bila druga te bi išla u Francusku. Škotska je jedina bez bodova i ona turnir završava kao četvrta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.