INTERVJU

Brazilski stručnjak Milton Mendeš za "Avaz": Safet Sušić me podsjeća na našeg slavnog Zika

Mene samo ime Robert Prosinečki asocira na uspjeh u fudbalu, kaže iskusni trener

Mendeš: Pozitivno iznenađen bh. klubovima

Razgovarao: Goran ŠUMAR

8.2.2019

Brazilski fudbalski stručnjak Milton Mendeš (Mendes) trenutno boravi u bazi mostarskog Veleža i Mladosti iz Doboja kod Kaknja u turskoj Antaliji. 

Stručnjak koji je, između ostalih, trenirao portugalski Maritimo, slavnu Vasko de Gamu, japansku Kašivu te Santa Kruz, Atletiko Paranaense i Sport Recife, kaže da je u Antaliju došao kako bi se sreo sa svojim prijateljima iz svijeta fudbala te vidio način rada evropskih ekipa.

Evropske ekipe

- Došao sam da pratim pripreme različitih evropskih ekipa. Volim da vidim kako rade i drugi treneri, ima li nekih novina u taktici i pripremi ekipe - rekao je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” 53-godišnji Mendeš.

Kakav su utisak na Vas ostavili bh. klubovi, odnosno fudbaleri?

- Upoznao sam trenere (Ibro Rahimić iz Veleža i Adnan Zildžović iz Mladosti, op. a.) i s njima razmijenio mišljenja. Mislim da se radi o veoma kompetentnim i ambicioznim stručnjacima. Gledao sam i nekoliko njihovih treninga, jer ste vi, s Balkana, odnosno vaši igrači, po talentu, slični nama, Brazilcima. Pozitivno sam iznenađen. Ibro i Adnan sigurno mogu raditi i u mnogo jačim ligama.

Također, nije bilo teško primijetiti da su oba kluba dobro organizirana te da imaju nekoliko talentiranih igrača. Obavio sam razgovor i s nekoliko igrača Veleža, u kojem igraju "moja" dva Brazilca i dva Argentinca.

Koliko, inače, znate o Bosni i Hercegovini i našem fudbalu?

- Znam da ste, nažalost, bili u ratu te da je iza vas teško vrijeme. No, ja bih radije da razgovaramo o fudbalu, tu se bolje snalazim. Dok sam igrao u Portugalu, stekao sam dosta prijatelja i poznanika iz BiH i vašeg regiona, teško mi je to razdvojiti, a s nekoliko njih sam i igrao. To su Sveto Perduv, Edin Ćurić, Jovo Bosančić, Goran Živanović... Ne mogu da se sjetim svih imena.

Brazilac u društvu Veležovih Argentinaca Fereire i Lukasa

Što se tiče kvaliteta vaših igrača, tu me najviše podsjećate na Urugvaj, malu zemlju sa mnogo talentiranih i dobrih fudbalera. Znam da su u Bosni rođene mnoge zvijezde svjetskog fudbala i često se pitam kako jedna tako mala država može dati toliko kvalitetnih igrača. Mi, Brazilci, imamo mnogo fudbalskih superzvijezda, ali je Brazil ogromna država.

Zaslužili prolaz

Znate li da je selektor naše reprezentacije nekadašnja zvijezda Reala i Barcelone Robert Prosinečki?

- Ko u svijetu fudbala ne zna za Prosinečkog? Mene samo ime Robert Prosinečki asocira na uspjeh u fudbalu. Kao igrač, igrao je za najbolje klubove svijeta, osvojio sve u klupskom fudbalu. Dokazao se i kao trener, jer gdje god da je radio, imao je prepoznatljivu igru i ostavio pozitivan utisak.

Ako kao trener s Bosnom bude imao i približno uspjeha kao što je to imao u igračkoj karijeri, onda će vaši navijači imati mnogo razloga da se raduju.

Bosna i Hercegovina je prvi put učestvovala na jednom velikom takmičenju upravo u Vašem Brazilu...

- Naravno, dobro se sjećam Mundijala 2014. Tada ste zaslužili i plasman u drugi krug, jer ste ostavili dobar dojam. Bio sam na utakmici Argentina - BiH (2:1, op. a), koja je odigrana na Marakani.

Većim dijelom meča bili ste ravnopravan protivnik. Imali ste dobar tim, Asmir Begović, Emir Spahić, Zvjezdan Misimović, Edin Džeko, Vedad Ibišević... Sve su to igrači internacionalnog formata. I vaš tadašnji selektor Safet Sušić, kojeg cijenim još iz igračkih dana, podsjeća me na našeg Zika. On je veliko fudbalsko ime. Ponavljam, vi, Bosanci, imate mnogo fudbalskog talenta kao mi, Brazilci.

Čuli smo da posebno cijenite dvojicu bh. reprezentativaca...

- Da imam tu mogućnost, uvijek bih u svom timu volio imati Miralema Pjanića i Edina Džeku. To su igrači koji su uvijek u stanju da naprave prevagu na terenu.

Obojica su se dokazala i u velikim klubovima, jer imaju urođen fudbalski instinkt. Više me podsjećaju na južnoameričke tipove igrača nego na evropske, Džeko je sa svojim instinktom fudbalskog ubice pred golom strah i trepet za svakog odbrambenog igrača, a Pjanić ide stopama Luke Modrića. Ja sam, inače, veliki simpatizer Pjanića. Uvijek mi je zadovoljstvo vidjeti ga na terenu.

Nisu mi jasne te vaše podjele

Mendeš naglašava da mu je teško povući granice između država bivše Jugoslavije, odnosno odvojiti igrače po državljanstvu.

- Nikako mi nisu jasne te vaše podjele na Balkanu, odnosno zašto svi igrači koji su rođeni u BiH, ne igraju za svoju državu nego za druge selekcije. Ništa se ne može voljeti kao domovina. A kad biste bili kompletni, mislim da biste učestvovali na svakom svjetskom i evropskom prvenstvu.

Ipak, znam da je Bosna imala najviše trenera na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, čak trojicu. Mladen Krstajić je vodio Srbiju, Vladimir Petković Švicarsku, a Zlatko Dalić Hrvatsku. A trebao je biti i četvrti Vahid Halilhodžić s Japanom. Sjećam se i Mehe Kodre iz Barcelone te još niza sjajnih igrača i trenera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.