USPJEH

Džeko treći strijelac i najbolji asistent u Ligi prvaka poslije 100 ovosezonskih mečeva

Kapiten nogometne reprezentacije BiH i napadač Rome u sjajnoj formi

Džeko: Postigao pet golova ove sezone u Ligi prvaka. AFP

Avaz Sport

14.2.2019

Prema zvaničnoj statistici Evropske nogometne asocijacije (UEFA), kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome Edin Džeko treći je strijelac i najbolji asistent poslije 100 ovosezonskih mečeva odigranih u UEFA-inoj Ligi prvaka. 

Listu strijelaca predvode Lionel Mesi (Messi, Barcelona) i Robert Levandovski (Lewandowski, Bajern Minhen) s po osam golova. Treće mjesto dijele trojica nogometaša, a osim našeg Edina Džeke, tu su Dušan Tadić (Ajaks/Srbija) i Andrej Kramarić (Hofenhajm/Hrvatska) sa po pet golova.

Džeko je najbolji asistent Lige prvaka s četiri dodavanja prije postizanja golova. Isti broj asistencija kao i naš napadač imaju Rijad Marez (Riyad Mahrez, Mančester siti) i Karlos Soler (Carlos, Valensija).

U 100 utakmica Lige prvaka postignuto je 286 golova ili 2,86 u prosjeku po meču, tj. svake 32 minute na susretima publika je vidjela pogodak.

Najviše golova postizano je u periodu od 61. do 75. minute utakmica – 50, dok ih je najmanje bilo od 31. do 45. – 5. Ono što je zanimljivo, u sudijskim nadoknadama vremena mreže se nisu tresle.

Najefikasnija ekipa je Pariz Sen Žermen s 19 postignutih golova. 

Najviše udaraca ka golu protivnika uputili su igrači Real Madrida – 131. 

Nogometaši Rome imali su najviše šuteva u okvir gola, čak 54, dok su rekordan broj prekršaja napravili igrači Totenhema - 111.  

Što se tiče nogometaša, najviše prekršaja napravio je Denzel Domfris (Dumfreis) iz PSG-a, jer je protivnike na nepropisan način zaustavio u 18 situacija na terenu.

Zvijezda PSG-a Nejmar (Neymar) najviše je šutirao u okvir gola protivnika, 16 puta. Iza njega slijede Levandovski 15 puta, Hakim Zijeh (Ziyech, Ajaks) 14, Džeko 13, Mesi 11. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.