NOGOMET

BATE šokirao Arsenal, Sevilja u Rimu savladala Lacio

"Topnici" meč završili s deset igrača

Avaz Sport

14.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Utakmicama šesnaestine finala nastavljeno je takmičenje u Evropskoj ligi. BATE je priredio veliko iznenađenje pošto je na svom terenu savladao Arsenal minimalnim rezultatom 1:0. 

Već na početku meča Arsenal je zaprijetio preko Aleksandara Lakazeta (Alexandre Lacazette), koji je u situaciji jedan na jedan s domaćim golmanom šutirao iz sve snage po sredini gola, međutim, golman BATE-a mu je odbranio. BATE je priliku imao u 13. minuti kada je Nemanja Milić šutirao malo izvan šesnaesterca, ali mu je Petr Čeh (Cech) odbranio. 

"Topnici" su novu priliku imali u 22. minuti, ali je Lakazet nakon centaršuta i slabo glavom šutirao i lopta je otišla visoko iznad gola. Sedam minuta kasnije, veliku priliku za BATE propustio je Milić kada je dočekao centaršut u šesnaestercu, ali je njegov šut bio neprecizan i lopta je otišla desno od gola. Arsenal je imao veći posjed lopte, a novu šansu za goste imao je naš Sead Kolašinac u 41. minuti, ali je njegov udarac unutar šestnaesterca otišao pored gola. Kazna za promašaje Arsenala stigla je veoma brzo, u posljednjoj minuti prvog dijela BATE je stigao do gola. Stanislav Dragun je visoko skočio nakon centaršuta i loptu glavom, iz peterca, poslao pod prečku za 1:0 i rezultat prvog poluvremena. 

Gosti iz Londona nastavili su s napadima i u drugom poluvremenu. U 51. minuti Lakazet je šutirao s ruba šesnaesterca, ali je golman BATE-a dobro reagirao i odbranio mu šut koji je išao u okvir gola. Pet minuta kasnije Lakazet je zatresao mrežu domaćina, ali je njegov gol poništen zbog ofsajda. BATE je odmah uzvratio na drugoj strani. Igor Staševič (Stasevich) je prošao nekoliko odbrambenih igrača Arsenala, ušao u šesnaesterac i šutira, ali mu je golman gostiju odbranio. Sead Kolašinac zaprijetio je i u 73. minuti kada je prvi došao na odbijenu loptu u petercu, ali je prebacio cijeli gol. "Topnici" su do kraja meča pokušavali svim snagama da dođu do gola i izjednačenja, međutim, nisu uspjeli i BATE je slavio veliku pobjedu. Treba napomenuti da je Arsenal posljednjih pet minuta igrao s igračem manje, pošto je u 85. minuti Lakazet dobio direktan crveni karton. Sead Kolašinac u dresu Arsenala igrao je do 47. minute, kada ga je zamijenio Denis Suarez.

Benfika je u gostima bila bolja od Galatasaraja rezultatom 2:1. Gosti iz Portugala prvi su došli u vodstvo kada je u 27. minuti Euardo Salvio pogodio iz penala. Domaćini su do izjednačenja došli u 54. minuti kada je pogodio Kristijan Lujindama (Christian Luyindama). Pobjedu Benfici donio je Haris Seferović golom u 64. minuti. 

Sevilja je u Rimu savladala Lacio 1:0,  golom Visam Ben Jedera (Wisssam Ben Yedder) u 22. minuti meča. 

Olimpijakos i Dinamo Kijev u dramatičnoj utakmici remizirali su 2:2. Olimpijakos je poveo u 10. minuti kada je strijelac bio Ahmed Hasan. Domaćini su izjednačili u 28. minuti kada je pogodio Vitalij Bujalski (Vitaliy Buyalskyy). Domaćini su do novog vodstva došli u 40. minuti kada je Gil Dias pogodio mrežu gostiju za 2:1. Konačnih 2:2 postavio je u 90. minuti Benjamin Verbič koji je pogodio za veliku radost gostiju. 

Inter je u Beču savaladao Rapid minimalnim rezultatom 1:0. Jedini gol na meču postigao je  Lautaro Martinez u 39. minuti iz penala. 

Ren i Betis su u fanatstičnoj utakmici remizirali odigrali 3:3. Ren je poveo već u 2. minuti golom Adriena Hunoua. U 11. minuti Havi Garsija (Javi Garcia) je zabio nesretni auto-gol nakon što je skrenuo udarac koji je išao u njegovu mrežu za 2:0. Betis je smanjio vodstvo u 33. minuti kada je strijelac bio Džovani Lo Čeljso (Giovani Lo Celso). Na 3:1 povisio je Hatem Ben Arfa koji je u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena bio precizan s bijele tačke. Betis se nije predavao, a u 63. minuti Sidnei je pogodio za 3:2. Konačnih 3:3 u prvoj minuti sudijske nadoknade postavio je Diego Lainez Lejva (Leyva). 

Krasnodar i Bajer Leverkuzen odigrali su meč bez golova, baš kao i Slavia Prag i Genk.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.