EKSKLUZIV

Robert Prosinečki za "Avaz": Kad bol prođe, počneš misliti o poslu

Prosinečki: Lagano ulazim u kolotečinu

Razgovarao: Jasmin Alibegović

22.2.2019

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki ponovo boravi u našem glavnom gradu i priprema start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. U prvom kolu, 23. marta, nogometni "Zmajevi" dočekuju Armeniju na sarajevskoj Grbavici. Tri dana poslije, na zeničko Bilino polje dolazi Grčka. 

No, prvo pitanje odnosilo se na selektorovo zdravstveno stanje, koje je bilo ugroženo u novembru prošle godine, nakon čega je u dva navrata operisao debelo crijevo. 

Treća operacija

- Dobro je, u Sarajevu sam već nekoliko dana. Sve je OK, operacije su uspjele pa ćemo vidjeti. Dobar sam, nemam nikakvih problema tako da lagano ulazim u neku kolotečinu, polako nam se približavaju kvalifikacione utakmice. Već sam u tome, razmišljam o svemu. Gledam utakmice, radim... - rekao je selektor Prosinečki u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz”.

Vaš zdravstveni bilten zabrinuo je sve građane BiH, ali i šire. Jeste li se Vi uplašili? 

- Šta ja znam, nisam ni razmišljao o tome, u tom trenutku ne razmišljaš mnogo o strahu. Doktori su, u biti, sve odradili kako treba, mada to nije bilo ništa spektakularno ako se dođe na vrijeme. Sve je bilo dobro, mogu samo ponovo pohvaliti sve doktore, i Jusufa Šabanovića i Samira Muhovića, koji su to odradili, te sve druge, od medicinskih sestara do svih ostalih. Sve je bilo u najboljem redu. Svi ili sve je bilo fenomenalno. Kad sve to prođe, mislim na bol, počneš razmišljati o poslu i drugim stvarima. 

Najavili ste da ćete, zbog početka kvalifikacija, prolongirati treću operaciju...

- Moram riješiti još neku sitnu stvar, mogu ja to i sada napraviti, a odlučili smo, nakon razgovora s doktorima, da to odradimo nakon utakmice s Grčkom.

Smjena generacija 

Već ste ranije najavili da je teško ući u reprezentaciju. Neki igrači na to gledaju kao na prednost, a drugi, koji nisu pozvani, kao na otežavajuću okolnost... 

- Kad imate rezultate, onda je veoma teško da izađeš, bar ja tako gledam na to. Kako je bilo prije, nemam pojma. Sada smo, međutim, napravili pravu atmosferu, kult reprezentacije. Svi vole doći, imamo dobru igru, prvaci smo u toj Ligi nacija, a velika je stvar ući među 12 najboljih selekcija Evrope. Imamo gro igrača koji su do sada bili s nama i opet će biti. Bit će i nekih novih, dolaze mlađi. To stalno ponavljam. 

A da će neko ući tako lako nakon što postigne dva gola, kako neki novinari imaju naviku da pišu, toga neće biti. Moraju se znati i neke druge stvari. Svi će igrači, međutim, imati šansu, mi sve gledamo, pratimo.

Razmišljate li o tome da u reprezentaciju vratite Senada Lulića, Vedada Ibiševića... koji su u formi? 

- Nemojte me zafrkavati, moramo početi razmišljati o igračima koji dolaze. Oni su napravili veoma mnogo za BiH u nogometnom smislu. Odlaskom na Mundijal u Brazil napravljen je najveći uspjeh, ali jednostavno, vrijeme prolazi, dolaze novi igrači. Smjene generacija su neminovne, tako je u Hrvatskoj, Francuskoj... Ne smijemo stalno gledati unazad, hajde da gledamo malo unaprijed.

A neki se stalno vraćaju unazad pa kažu, može i Haris Medunjanin, i drugi. Oni su otišli tako da moramo tražiti neke nove igrače, neke nove klince, koji će u budućnosti igrati za BiH. Ništa se neće prekinuti ni kad ode Edin Džeko. I dalje će se igrati nogomet, jednostavno je tako. Mi bismo voljeli da ga kloniramo, ali...

Kad ste preuzimali reprezentaciju BiH, jeste li očekivali da ćete biti toliko uspješni?

- Sjećate se da sam i tada rekao da BiH ima odličnu reprezentaciju... Ova reprezentacija ima kvalitet, i to veliki, tako da sam i dalje optimista. Najbitnije je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, jer do ovog trenutka imamo jednu lijepu priču. Sad sve to nekako bacamo u vodu i razmišljamo samo o predstojećim kvalifikacijama. Imamo i mogućnost da do Eura 2020. dođemo i preko Lige nacija. 

Nakon Lige nacija, u BiH ponovo vlada fudbalska euforija...

- Euforija je nekad dobra, a nekad nije. Dobro je ako je euforija pozitivna. Naprimjer, iako nemamo laganu grupu, ja nijednog trenutka ne razmišljam da nećemo otići na Evropsko prvenstvo. Sve osim odlaska na Euro je neuspjeh. Tako razmišljam i u ovom trenutku, pogotovo sada, kad smo napravili bazu reprezentacije. Jednostavno, reprezentacija BiH sada dobro izgleda.

Neće biti lako, ali smo optimisti. Vjerujemo da kroz pozitivan ambijent koji smo napravili i, na kraju krajeva, i rezultate, možemo do cilja. A hoćemo li biti prvi ili drugi, nije toliko ni bitno. 

Jesu li Italijani favoriti naše grupe?

- Oni su, bar prema tradiciji, jedni od favorita, to je tako. Ali, ni u jednom slučaju ne razmišljam o tome da mi protiv njih nećemo odigrati dobro. 

U subotu se nastavlja Premijer liga BiH. Ima li u bh. eliti barem potencijalnih kandidata za reprezentaciju?

- Sve pratimo... Pa, kod mene su već, na početku mandata, igrala trojica igrača iz Premijer lige Sarić, Todorović, Zakarić. A da li su moji prethodnici nekoga stavljali u tim iz bh. lige? Mislim da u U-21 timu ima još potencijalnih A-reprezentativaca koji igraju u BiH.

Koja će biti nova imena na Vašem narednom spisku?

- Još ćemo vidjeti, ali vjerovatno će ih biti. Do objavljivanja spiska 11. marta imaju još tri-četiri utakmice. Vidjet ćemo hoće li biti povreda, nadam se da neće, ali prvo moramo razmišljati o tim nekim stvarima na koje ne možemo utjecati. 

Vranješ je sam sebe izbacio 

Jeste li bili pod pritiskom da iz reprezentacije izbacite Ognjena Vranješa, jer se u vezi s njegovim posljednjimh ispadima ranije oglašavao NSBiH?

- To je bila glavna tema u cijeloj bivšoj Jugoslaviji... U biti, to je zbog toga što mediji više vole neki skandal, s kim je spavao, jeste, nije, čije su slike… To je interesantno ljudima. Ogi je za našu reprezentaciju igrao veoma dobro. No, u ovom trenutku nema klub, a jedan reprezentativac se, što je veoma bitno, mora ponašati u skladu sa svim pravilima. Njegov ponovni dolazak vjerovatno bi narušio naš sklad tako da je on sam sebe izbacio iz reprezentacije. Nije ga izbacio Robert Prosinečki, to biste trebali i sami prepoznati - kaže selektor.

Ne igraju zbog mene 

Jeste li strogi u svlačionici? 

- Nisam, samo sam objektivan... A u reprezentaciji je veoma bitno kakva je atmosfera. Hoću samo da igrači znaju da ne igraju zbog mene nego zbog reprezentacije i države. Da ih ljudi zapamte da su napravili nešto s reprezentacijom. Mesi igra super u Barceloni, ali je u Argentini broj jedan Maradona, jer je osvojio Svjetsko prvenstvo... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.