NOGOMET

"Modri" nastavili evropsku bajku: Dinamo na Maksimiru srušio Benfiku

Zagrebački klub stekao prednost uoči revanša u Lisabonu

Avaz Sport

7.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Dinamo je u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige na Maksimiru pred 29.700 gledalaca savladao Benfiku minimalnim rezultatom 1:0.  

U prvih pet minuta meča nije bilo uzbuđenja. Navijače na tribinama oduševljavao je Dani Olmo svojim driblinzima. U 7. minuti Benfika je imala veliku priliku. Krovinović je odlično između Theophilea i Dilavera proigrao Grimaldija koji je izašao sam na Livakovića, šutirao je nisko lijevom nogom, no Dinamov golman je odbranio nogom zicer. U 11. minuti Olmo je maestralno poslao loptu na stranu za Oršića, koji je ušao iskosa i desnom nogom gađao suprotnu stranu, ali je promašio. Osam minuta kasnije, Olmo se odlično izvukao i šutirao s 20-ak metara, no golman Benfike bio je oprezan. 

U 29. minuti Kadzior je izborio slobodnjak za Dinamo i izveo ga. Šutirao je dobro i po sredini gola, ali je golman Benfike lako izbio u korner. U 37. minuti Olmo je nadigrao Rubena Diasa, ovaj ga je nepromišljeno faulirao u kaznenom prostoru, a sudija pokazao na penal. Siguran s bijele tačke bio je Bruno Petković, koji je hrabro šutirao po sredini. Iako je golman gostiju malo dirao loptu, bilo je nedovoljno da spasi Benfiku i Dinamo je došao u vodstvo od 1:0. I nakon postignutog pogotka "Modri" su sve češće bili pred golom Benfike. U samom finišu prvog dijela Petković je fenomenalno prevario protivničke igrače i proigrao Gojaka, koji se nije baš najbolje snašao i njegov udarac je golman Benfike uspio odbraniti, te se na odmor otišlo s minimalnim vodstvom zagrebačkog kluba. 

U 48. minuti nakon sjajnog kontranapada Dinama, lopta je došla do Oršića koji je bio neprecizan. Nakon toga, domaćini su svjesno usporili tempo igre. Benfika je imala pokoji opasniji ubačaj, ali odbrana "Modrih" sve je čistila bez većih problema. Prvi put Benfika je zaprijetila iz prekida u 68. minuti, ali je udarac glavom Diasa otišao visoko iznad gola. U 75. minuti Gojak je vukao naprijed, a onda je pogriješio izuzetno mlakim dodavanjem koje su Benfikini odbrambeni igrači bez problema presjekli. Do kraja meča, Benfika je svim snagama pokušavala doći do izjednačenja, no Dinamo se dobro i branio i na kraju slavio veliku pobjedu. 

Amer Gojak igrao je do 77. minute kada ga je zamijenio Moro. Revanš meč igra se za sedam dana u Lisabonu i sigurno je da će hrvatski prvak imati veliku priliku da nastavi evropsku bajku.

U velikom njemačko-italijanskom okršaju Ajntraht Frankfurt i Inter odigrali su meč bez golova. 

Ren je napravio veliko iznenađenje savladavši Arsenal nakon preokreta 3:1. Strijelac za "Topnike" u 4. minuti bio je Aleks Ivobi (Alex Iwobi).  U 41. minuti Arsenal je ostao s igračem manje pošto je Sokratis dobio crveni karton. Samo minutu kasnije Ren je postigao gol za izjednačenje, a strijelac je bio Benjamin Bourigeaud. Ren je do potpunog preokreta došao u 65. minuti kada je autogol postigao Loran Kosćelni (Laurent Koscielny). Konačnih 3:1 postavio je Ismaila Sar (Sarr) golom u 88. minuti meča.  

Sevilja i Slavija Prag remizirale su odigravši 2:2. Sevilja je povela već u prvoj minuti kada je strijelac bio Visam Ben Jeder (Wissam Ben Yedder). U 25. minuti izjednačio je Miroslav Stoh (Stoch). Sevilja je do novog vodstva došla u 28. minuti kada je mrežu gostiju zatresao Munir El Hadadi ( Haddadi). U 39. minuti Slavija je sigla do novog izjendačenja, a Aleks Kral je bio strijelac (Alex).  

Viljareal je u gostima savladao Zenit 3:1. Viljareal je poveo u 33. minuti golom Ibore (Iborra), a samo dvije minute kasnije na 1:1 izjednačio je Sardar Azmoun. U 64. minuti Viljareal je stigao do novog gola, a strijelac za 2:1 bio Žerar Moreno (Gerard). Konačan rezultat postavio je Manu Morlanes u 71. minuti meča. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.