KVALIFIKACIJE ZA EP 2020.

Portugal i Srbija remizirali, Engleska u Podgorici razbila Crnu Goru, Kosovo osvojilo bod protiv Bugarske

Trijumf upisala i Francuska

Avaz Sport

25.3.2019

Kvalifikacije za EP: Remi Portugala i Srbije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Portugal i Srbija su u Lisabonu remizirali odigravši 1:1 u okviru 2. kola grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Prvi na meču zaprijetio je Portugal u 4. minuti nakon što je Spajić katastrofalno reagirao na pet metara od svog gola. Lopta se odbila do Karvalja (Carvalho) koji je šutirao iz neposredne blizine, ali nije bio precizan. Srbija je povela već u 7. minuti susreta kada je Dušan Tadić  pogodio iz penala nakon što je Rui Patrisio (Patricio) napravio prekršaj nad Gaćinovićem. Dvije minute kasnije Kristijano Ronaldo (Cristiano) je sjajno šutirao s 25 metara, ali mu je golman Srbije odlično odbranio. Nakon toga Portugalci su djelovali nešto ofanzivnije, a Srbija je bila potisnuta pred svoj gol.  U 17. minuti Lazović je odlično fintirao Gereira, prošao i ubacio u peterac loptu, a Portugalci su je skrenuli ka korneru. 

U 28. minuti Portugalci su ostali bez Ronalda. Napadač Juventusa je u jednom sprintu za loptom osjetio bolove u nozi i nije mogao nastaviti meč, a zamijenio ga je Pici (Pizzi). Portugal je izjednačio u 41. minuti. Fenomenalan gol postigao je veznjak Porta Danilo. Potegnuo je s centra, sjurio se prema naprijed i s 20-ak metara šutirao i čudesno pogodio za 1:1 . U 45. minuti Radonjić je pronašao Mitrovića na drugoj stativi, ovaj glavom spustio na peterac gdje je bio Tadić, koji je špicem pokušao, ali je lopta otišla preko gola i na odmor se otišlo pri rezulatatu 1:1. 

U 48. minuti Lazović je primio loptu iskosa na desnoj strani, šutirao u dalji ugao, ali slabijom lijevom nogom pa je Rui Patrisio odbranio bez mnogo problema. Tri minute kasnije šutirao je i Radonjić, ali je njegov udarac završio pored desne stative gola domaćih. U 56. Lazović je sa boka spustio loptu na liniju kaznenog prostora, a Ljajić je neometaš sa sredine šutirao preko gola. U nastavku su Portugalci preuzeli incijativu, ali nisu uspjevali stvoriti ozbiljnije prilike. U 68. minuti Silva je imao dobru priliku, ali je pucao iznad gola. U 70. minuti Karvaljo je pucao s dva metra od gola, lopta je pogodila Rukavinu  koji je stajao na crti. Glavni sudija je svirao penal za Portugal ali je svoju odluku poništio pošto je njegov pomoćnik da je bio ofsajd. Do kraja meča Portugalci su napadali svim snagama, ali su se izabranici Mladena Krstajića uspjeli odbraniti i iz Lisabona odnijeti važan bod u borbi za plasman na EP. 

U istoj grupi Ukrajina je u gostima nakon preokreta bila bolja od Luksemburga 2:1. Luksemburg je poveo u 34. minuti goloma Davida Turpela. Ukrajina je do izjednačenja došla šest minuta kasnije kada je strijelac bio Viktor Tsigankov (Tsygankov). Trijumf Ukrajini donio je Gerson Rodriges (Rodrigues) koji je postigao autogol u 93. minuti meča. 

Veoma dinamičnu i zanimljivu utakmicu u okviru grupe A u Podgorici odigrali su Crna Gora i Engleska, a na kraju su gosti slavili nakon preokreta rezultatom 5:1.

Na početku meča Englezi su očekivano nametnuli posjed lopte, ali nije bilo pravih prilika. Crna Gora je u vodstvo došla u 17. minuti kada je Vešović  prošao pored dva igrača gostiju, šutirao u suprotan ugao i pogodio za veliko slavlje domaćih navijača. Nakon pogotka, ponovo su Englezi uspostavili kontrolu nad igrom. Bolju igru u nastavku Englezi su krunisali golom u 30. minuti. Barkli (Ross Barkley) je perfektno izveo slobodan udarac s desne strane, najviši u skoku bio je Kin (Michael Keane) koji je glavom pogodio za 1:1. 

Englezi su do potpunog preokreta došli u 39. minuti  kada je Kalum Hadson-Odoi (Callum Hudson-Odoi) krasno prošao po lijevoj strani, šutirao, a loptu na putu do mreže dotakao je Barkli koji ju je pospremio u mrežu za 2:1 i rezultat prvog poluvremena.

U 51. minuti Hadson-Odoi napravio je odličan prodor po lijevoj strani, šutirao prema golu, ali nedovoljno dobro da golman Crne Gore Petković takav udarac ne odbrani. U 59. minuti Englezi su stigli i do trećeg gola.  Sterling je dodao loptu u šesnaesterac, primio ju je Barkli i pogodio u lijevu stranu gola domaćina za 3:1. U 71. minuti Sterling je poslao loptu koju je sjajno primio Hari Kejn (Harry Kane) i mirno je zakucao u gol iz blizine za 4:1. Konačan rezultat postavio je Sterling u 81. minuti meča. 

Bugarska i Kosovo podijeli su bodove odigravši 1:1. Vasil Božikov (Bozhikov) pogodio je mrežu Kosova u 39. minuti. Kosovo je do poravnanja došlo u 62. minuti, a strijelac je bio Arber Zeneli.

Aktuelni svjetski prvaci Francuzi deklasirali su Island 4:0. "Trikolori" su u vodstvo došli u 12. minuti kada je Samuel Umtiti bio strijelac. Na 2:0 povisio je Olivije Žiru (Olivier Giroud) u 68. minuti susreta. Deset minuta kasnije na 3:0 povisio je Kilijan Mbape (Kylian Mbappé), da bi konačan rezultat u 84. minuti postavio Antoan Grizman (Antoine Griezmann).

Albanija je bila bolja od Andore u gostima rezultatom 3:0. Armando Sadiku u 21., Bekim Balaj u 88. i Amir Abraši (Abrashi) u 96. minuti bili su strijelci za Albaniju. 

Ranije danas Turska je deklasirala Moldaviju rezultatom 4:0. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.