NOGOMET

Samuel Eto: Pitajte Čavija i Inijestu ko je donosio pobjede Barci - ja, a ne Mesi

Vjeruje da je bio ključan igrač

Eto: U Barceloni nije bilo sve idealno. Arhiv

Avaz Sport

11.4.2019

Kamerunski fudbaler Samuel Eto (Samuel Eto'o) vjeruje da je on bio ključan igrač kada se stvarala velika i moćna Barcelona polovinom prošle decenije.

On je u "Blaugranu" došao 2004. godine i s njim, Ronaldinjom (Ronaldinho), Čavijem (Xavi), Inijestom (Iniesta), Markezom (Marquez), Pujolom (Puyol), Valdezom (Valdes) i ostalima je formiran jak tim koji će već 2006. osvojiti trofej Lige prvaka pobjedom nad Arsenalom. 

Frank Rajkard (Rijkaard) je tih godina stvarao recept, Pep Gvardiola (Guardiola) ga je od 2008. rafinirao i nastavio dominaciju do odlaska iz kluba u kome nije bilo sve idealno. O tome je svojevremeno svjedočio Zlatan Ibrahimović, a sada se nadovezao i Eto. 

- Pep je čitav život proveo u Barceloni, ali za sve te godine, koliko sam ja bio tamo, vidio sam da nije razumio tim. Nije živio s njime. Rekao sam mu jednom: "Izvinit ćeš mi se jer sam ja taj koji donosi Barci pobjede, ne Mesi (Messi). To je bio veliki problem u ono vrijeme. Mesi je stigao kasnije i možete pitati Čavija, Inijestu i ostale, to je bila moja era. Ja sam donosio pobjede, a Gvardiola će me zamoliti za oproštaj - rekao je Eto za "BeIN sports". 

Eto je postigao 94 gola na 147 utakmica prije dolaska Gvardiole i 36 pogodaka na 52 meča u posljednjoj sezoni u Barci. Nakon toga je otišao u Inter, pa u Anži iz Mahačkale, da bi poslije nekoliko selidbi završio u ekipi Katar SC, za koju igra i danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.