ITALIJA

Ko nije bio ima još malo priliku: Uskoro rušenje fudbalskog hrama

Novi stadion MIlana i Intera koštat će oko 750 miliona eura

San Siro: Poprište mnogih antologijskih utakmica. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

25.6.2019

Čuveni fudbalski hram, stadion San Siro iliti "Đuzepe Meaca" bit će srušen i zamijenjen novim moderniziranim stadionom koji će također dijeliti i Inter i Milan.

U Milanu su bili iznimno zainteresirani za ideju o novom, poboljšanom stadionu dok je Inter u početku bio neodlučan prije nego što su ušli u projekt.

Jučer je tu vijest potvrdio predsjednik Milana Paolo Scaroni, koji je rekao da će novi stadion kapaciteta 60.000 mjesta biti smješten odmah do starog, legendarnog.

Dva kluba u Milanu sada će podnijeti planove gradskom vijeću i nastavit će igrati na San Siru sve dok novi objekt od 750 miliona eura ne bude spreman za sezonu 2022/23, ako sve bude po planu.

Izgrađen 1925. godine, poznati stadion bio je poprište mnogih antologijskih utakmica. Na njmu su se igrala četiri finala Kupa prvaka/Lige šampiona, šest utakmica na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, brojni gradski derbiji i derbiji italijanskih rivala... Uz Vembli, Old Traford, Kamp Nou, Santijago Bernabeu, Enfild... San Siro je među najvećim hramovima fudbala.

Italijanska "La Repubblica" piše kako je ideja za novi, futuristički stadion milanskih klubova preuzeta od Mercedes Benz arene u Atlanti, gdje je odigran posljednji "Super Bowl", pa ćemo vidjeti da li je to istina.

Uglavnom, ko ga nije posjetio, ima mogućnost na San Siro otići još malo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.